Sunday, 19 September 2021

UDANG KETAK MASAK SOS TIRAM

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • 1kg udang ketak
  • Bawang putih
  • 6 ulas Halia
  • 2 inci Cili padi/cili besar (potong)
  • Sos tiram 4-5 sudu besar
  • Sos cili 2 sudu besar dan perasa
  • Masukkan udang, dan cili, gaul biar sekata
PROSES PENYEDIAAN
  1. Udang ketak yang dah bersih digaul dengan garam dan kunyit kemudian goreng garing, toskan.
  2. Tumis bawang putih dan halia yang dikisar bersama hingga wangi,
  3. Masukkan sos tiram dan sos tomato.
  4. Masukkan kacang panjang/jagung muda/carrot,
  5. Tumiskan hingga agak pekat dan tambah perasa


No comments:

Post a Comment