Sunday, 19 September 2021

UDANG KETAK MASAK BALADO

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • 400 gram udang ketak -Bersihkan
  • 3 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inch Kunyit hidup*
  • 1 inch halia*
  • 5 biji cili padi merah *
  • 3 biji cili padi hijau *
  • 1 biji cili besar*
  • 1 biji tomato*
  • Garam
  • Gula
  • 1 biji bawang holland
PROSES PENYEDIAAN
  1. Goreng udang separuh masak. Tumbuk bahan bertanda * sehingga pecah minyak
  2. Tumis sehingga pecah minyak dan perasakan dengan garam dan gula.
  3. Masukkan udang Ketak dan gaul rata. Tabur bawang holland yg dipotong bulat.
  4. Sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment