Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.
Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.
BAHAN BAHAN
PROSES PENYEDIAAN
- 1 kg udang ketak- bersihkan
- 5 biji bawang merah – hiris
- 1 biji bawang besar – hiris
- 3 ulas bawang putih – hiris
- 1 inci halia – hiris halus
- 4 sudu besar botol sos tomato
- 4 sudu besar besar sos cili
- 1/3 biji lada bengala hijau/merah – hiris
- 15-20 biji cili padi – hiris
- 5-6 batang kacang botol - dipotong kecil
- air secukupnya
- 2 biji tomato – belah 6
- 2-3 tangkai daun ketumbar– hiris halus
- Garam dan gula secukupnya
- Minyak masak untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan udang ketak dan rendamkan dengan air limau nipis/lemon untuk menghilangkan hanyir.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
- Masukkan udang ketak
- dan kacau rata.
- Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
- Letak air secukupnya. Biarkan ianya sedikit berkuah.
- Setelah kuah pekat, masukkan kacang botol dan gaul. Biarkan sebentar.
- Kemudian masukkan tomato dan sedikit daun ketumbar. Kacau rata.
- Setelah udang ketak masak, perasakan rasa. Jika sudah sempurna matikan api.
- Siap dan hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment