Monday, 13 May 2019

HIDUP BERDIKARI: RESEPI UDANG GALAH MASAK TELUR MASIN

HIDUP BERDIKARI: RESEPI UDANG GALAH MASAK TELUR MASINUdang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam.


RESEPI UDANG GALAH MASAK TELUR MASIN
BAHAN BAHAN
350 gm udang galah
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
minyak
3 sudu udang kering direndam dan dicincang halus
3 sudu besar butter
3 biji bwg putih - di cincang
9 - 10 bj cili padi ~ dihiris serong
2 tangkai daun kari
2 biji telur masin ~ direbus sehingga masak
1 sudu kecil gula
5 sudu besar susu segar

PROSES PENYEDIAAN
Rebus dan Asingkan putih telur ( Ambil yang kuning sahaja) hancurkan kuning telur ketika masih panas

Udang dibersihkan dan digaul dgn garam dan serbuk kunyit.

Goreng sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak)
Panaskan butter dalam kuali kemudian tumis bawang putih, cili padi dan daun kari.

Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih,daun kari,udang kering dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yg dihancurkan tadi.

Kemudian masukkan susu segar dan gula. (tak perlu letak garam sbb dah ada rasa masin dari telur masin)

Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi. Masak seketika, kemudian bolehlah dihidangkan.

HIDUP BERDIKARI: RESEPI KERABU UDANG DENGAN EPAL HIJAU

HIDUP BERDIKARI: RESEPI KERABU UDANG DENGAN EPAL HIJAU:Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata. Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.


RESEPI KERABU UDANG DENGAN EPAL HIJAU
BAHAN-BAHAN:
20 ekor udang | dibuang kulit dan dibersihkan
1 biji epal hijau |dipotong memanjang atau dimayang
1 batang seleri |dipotong nipis
2 batang serai |dimayang halus
5 biji cili padi |dipotong halus
1 ulas bawang kecil | dimayang halus
1 sudu sos ikan
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
1 biji air perahan limau nipis

CARA MEMASAK:
Rebus udang di dalam air yang sudah ddiletakkan serai yang sudah dititik dan sedikit garam. Rebus hanya sekejap (2 minit supaya udang tidak terlebih masak dan rasa manisnya tidak hilang)

Di dalam mangkuk kecil, masukkan udang dan bahan-bahanyang telah dimayang di dpotong tadi.

Masukkan sos ikan, sedikit garam, gula dan akhir sekali masukkan perahan air limau nipis. Sesuaikan rasa dan sedia dihidangkan.

HIDUP BERDIKARI: RESEPI GULAI LEMAK LABU AIR DENGAN UDANG

HIDUP BERDIKARI: RESEPI GULAI LEMAK LABU AIR DENGAN UDANGGulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.


RESEPI GULAI LEMAK LABU AIR DENGAN UDANG
BAHAN-BAHAN::
1 biji labu air ~ kupas kulit dan potong ikut suka
300 gm udang
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 sb serbuk kari daging ~ bancuh dgn sedikit air
1/2 sk serbuk kunyit
santan secukupnya
garam
minyak utk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bwg putih dan bwg merah hingga kekuningan, masukkan rempah dan serbuk kunyit.

Kacau selalu hingga pecah minyak. Kemudian masukkan labu dan udang. Tambah 1/2 cwn air jika terlalu kering.

Bila labu agak lembut sedikit masukkan santan dan garam.

Setelah mendidih bolehlah diangkat dan dihidang utk seisi keluarga.

HIDUP BERDIKARI: CARA BUAT SARANG TELUR

HIDUP BERDIKARI: CARA BUAT SARANG TELURMentega (yang berasal dari perkataan bahasa Portugis: manteiga) adalah produk tenusu dibuat daripada menggodak krim atau susu, sama ada segar atau yang ditapai. Mentega boleh digunakan sebagai sapuan dan perasa, selain dari penggunaan dalam masakan seperti membakar, membuat sos dan menggoreng. Mentega terdiri dari lemak mentega, air dan protein susu. Kerap dibuat daripada susu lembu, tetapi mentega juga boleh dibuat dari mamalia lain, seperti biri-biri, kambing, kerbau dan yak. Garam, perisa dan pengawet kadang kala ditambah pada mentega. Pengasingan pepejal mentega akan menghasilkan cecair mentega atau minyak sapi, yang merupakan hampir keseluruhannya lemak mentega.


CARA BUAT SARANG TELUR
BAHAN-BAHAN:

2/3 biji telur kuning sahaja
(Dipukul rata-nak letak garam sikit pon boleh)
1 sudu butter
1cawang minyak masak

Bila minyak nak ala2 panas masukkan butter dan terus pusingkan minyak tu dalam bentuk bulatan sehala dgn menggunakan senduk bentuk bulat.

Putarkan lelaju sikit tapi jangan sampai minyak melimpah ruah kene korang plak.. naya jek.

Dah putar laju-laju tu, masukkan kuning telur sedikit demi sedikit.. tarik tinggi bekas telur tu macam nak buat teh tarik. Tapi putar tu tetap putar tau. Nanti dia akan berbuih2, agak2 kuning keemasan telur tu, terus tapis dengan penapis kelapa ye.

RESEPI UDANG BUTTER
Udang 14-15ekor
Bawang putih 3 biji
Cili 4-5biji (utk anak sy ltk 3 biji jek)
Daun kari
1 sudu Butter
1/4 cwn Susu segar
Garam

Udang di garam kunyitkan dah goreng. Sekejap jek jgn lama-lama kalau tak liat. Lepas tu ketepikan.

Kuali yang lain, butter dipanaskan dan tumis bawang putih dan cili. Dah naik bau masukkan daun kari. Agak2 garing..masukkan susu segar dan sedikit garam.

Masukkan udang yang dah digoreng tadi gaul rata. Agak kering angkat.

Lps tu taburkan sarang telur tadi atas udang. Sekian...

HIDUP BERDIKARI: RESEPI MEE UDANG

HIDUP BERDIKARI: RESEPI MEE UDANG:              

             
BAHAN BAHAN
½ kilo udang saiz sederhana/besar
2 biji tomato, dipotong
10 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
7 cawan air
1 biji ubi kentang, direbus dan dilenyek

BAHAN KISAR
4 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
½ inci halia
10-15 ekor udang kering, direndam sehingga kembang
10 tangkai cili kering

CARA CARA
Di dalam kuali, panaskan 4 sudu besar minyak.

Apabila kuali sudah panas secukupnya, tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.

Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili dan kacau sehingga sebati.

Seterusnya, masukkan air dan tinggikan api dan renehkan sehingga mendidih.

Kemudian, masukkan ubi kentang yang telah dilenyek halus dan kacau sebati.

Masukkan udang dan kacau dalam 5 hingga 7 minit.

Masukkan pula tomato dan tambahkan garam dan gula sehingga secukup rasa.

Biarkan kuah direneh sehingga mendidih dan tutupkan api.

HIDUP BERDIKARI: RESEPI GULAI TEMPOYAK UDANG + PETAI

HIDUP BERDIKARI: RESEPI GULAI TEMPOYAK UDANG + PETAI


BAHAN-BAHAN:
20 ekor udang sederhana besar
1-2 papan petai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3-5 sudu besar tempoyak
5-10 biji cili padi (kalau tak suka pedas kurangkan)
Air (untuk pekat atau cairkan kuah jika perlu)
1 inci kunyit hidup
2 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa

CARA-CARANYA:-
Kupas kulit udang, basuh dan toskan. Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, cili padi dan juga kunyit hidup

Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama tempoyak dan juga air. Biar hingga menggelegak dan kuah likat mengikut tahap yang anda gemari.

Kecilkan api dan masukkan udang, petai, garam dan gula sekiranya perlu. Masukkan juga daun kunyit yang telah dibasuh dan telah dihiris nipis atau disiat dua sahaja.

Biar mereneh seketika. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

HIDUP BERDIKARI: SEAFOOD MASAK MERAH

HIDUP BERDIKARI: SEAFOOD MASAK MERAH

RESIPI:

Tumis kan cili merah yg dah diblend dgn bawang putih sampai pecah minyak.
Masukkan :
serbuk black pepper sikit
Kunyit serbuk sikit
Serbuk cili sikit
Sos tiram sikit
Sos cili sikit
Kicap manis sikit
Perasakan dgn garam dan gula.

Pastu masukkan kerang dgn bawang besar. Masak sampai kerang betul2 masak. Tutup periuk. Pastu masukkan sotong dan udang. Jgn masak lama sangat udang dgn sotong nnti kecut sangat.

Siap!

HIDUP BERDIKARI: RESEPI MEE UDANG KUALA SEPETANG

HIDUP BERDIKARI: RESEPI MEE UDANG KUALA SEPETANG:

BAHAN BAHAN
1 kati mi kuning
½ kati udang basah – bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering – dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir
4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu – goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng

CARA MEMASAK
1. Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.

2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan. Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.

3. Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa. Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.

4. Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.

Sunday, 12 May 2019

HIDUP BERDIKARI: RESEPI UDANG GORENG OAT

HIDUP BERDIKARI: RESEPI UDANG GORENG OAT

BAHAN-BAHAN:
15 - 20 ekor udang saiz sederha belah belakang dan buang hitam
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan oat
Garam
Lada sulah
2 biji telur

CARA MEMASAK:

1. Campurkan semua sekali tepung gandum, oat, garam dan lada sulah.

2. Panaskan minyak dan pastikan udang boleh tenggelam dalam minyak supaya masak udang sekata dan garing.

3. Celup udang dalam telur, salutkan dgn campuran tepung tadi. Setelah minyak telah panas boleh la goreng udang.

4. Kalau udang dah berubah warna boleh angkat.Udang tak perlu dimasak lama.

5. Siap untuk dinikmati

HIDUP BERDIKARI: RESEPI SOTONG MASAK HITAM

HIDUP BERDIKARI: RESEPI SOTONG MASAK HITAM

BAHAN-BAHAN:
5 – 6  ekor sotong  potong bulat
Dakwat hitam sotong. Gunalah dakwat 2-3 ekor sotong.
10  - 20 biji cili padi
Serai - diketuk
1-2 asam keping (bergantung pada size)
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

BAHAN DIKISAR:

Halia
Kunyit
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih

CARA MEMASAK
1. Bersihkan sotong dan toskan

2. Panaskan minyak dalam kuali kemdian tumis bahan kisar kering sehingga naik bau. Kemudian masukkan  serai yang diketuk tadi. Gaul sebati


3. Masukkan dakwat sotong, kacau. Kemdian baru lah masukkan sotong yang ditos tadi bersama asam keping, garam dan gula


4. Makanan siap untuk dihidang

HIDUP BERDIKARI: RESEPI SOTONG MASAK KARI KERING

HIDUP BERDIKARI: RESEPI SOTONG MASAK KARI KERING

BAHAN-BAHAN:
10 ekor sotong-bersihkan dan masukkan balik kepala dan toskan
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
1 cawan santan pekat
5 sudu makan kari ikan
1 biji tomato
1/2 sudu kecil jus pekat asam jawa adabi
2 sudu makan sos tomato
garam, air dan minyak secukupnya

BAHAN DITUMIS:
1 batang kayu manis
2 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1/2 labu bawang besar di hiris
2 biji bawang merah di hiris
1 biji tomato didadu
1 biji bawang putih di hiris
1 sudu teh halba campur

CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan masukkan halba campur, bawang besar, bawang putih dan bawang merah yang telah di hiris bersama daun kari. Kacau sebati.

Masukkan pula buah tomato yang telah didadu. Biarkan sebentar.

Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air. kacau selalu dan kecilkan api.

Biarkan masak dalam anggaran 5-10 minit. Masukkan garam.

Setelah naik minyak baru masukkan santan.

Apabila santan mendidih masukkan pula sotong.

Jangan masak sotong terlalu lama…bila mendidih masukkan pula jus asam jawa dan rasa dulu garam barulah di padamkan api.

HIDUP BERDIKARI: RESEPI SOTONG MASAK SAMBAL

HIDUP BERDIKARI: RESEPI SOTONG MASAK SAMBAL:



Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.

BAHAN-BAHAN:
1 kg sotong- cuci bersih dan toskan.
1 mangkuk besar cili kering potong- rendeham dalam air panas
2 labu bawang besar
2 ulas bawnag putih
Garam
Gula
Air asam jawa secukupnya (dalam 1 sudu besar dan bancuh dengan sedikit air)

CARA MEMASAK:
Blender atau tumbuk halus  cili kering dan 1 labu bawang besar dan 2 ulas bawang putih. Letak air sedikit sahaja supaya cepat garing bila ditumis nanti.

Panaskan minyak agak banyak, masukkan bahan yang telah di blend tadi.

Masukkan garam dan gula.

Masukkan 1 labu bawang besar yang dimayang.

Kacau hingga sambal jadi seperti kerinting- agak lama sedikit gorengnya

Masukkan air asam jawa.

Rasakan agar ada masin, masam dan manis. masukkan sotong yang telah ditoskan. Biarkan sotong keluarkan airnya sendiri.



Goreng sekejap sahaja agak agak  sotong dah masak, tutup api. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas

HIDUP BERDIKARI: TENGGIRI JERUK HOMEMADE

HIDUP BERDIKARI: TENGGIRI JERUK HOMEMADE: BAHAN BAHAN 1 ekor ikan tenggiri dipotong agak tebal anggaran 1 jari 1 genggam garam kasar 1 mangkuk cuka masakan 10 keping asa...