Wednesday 25 November 2020

RESEPI SINAGOL / SIAGOL IKAN PARI, IKAN YU ATAU IKAN BUNTAL

Sagol atau sinagol ialah spesies ikan Bajau yang mula-mula dicelur dan dicincang, kemudian ditumis dengan kunyit, bawang putih, halia, bawang dan serai yang diketuk. Secara tradisinya minyak yang digunakan diberikan minyak hati ikan, biasanya dari ikan yang sama digunakan untuk menyediakan hidangan ini. Hidangan ini boleh disediakan dengan ikan yu, ikan pari dan juga ikan buntal.

BAHAN BAHAN

  • Ikan Pari/ Buntal atau ikan Yu berat dalam ½ - 1kg
  • 2atau 3  ulas bawang merah, ditumbuk.
  • 2 ulas bawang putih, ditumbuk.
  • 1 inci halia, ditumbuk.
  • 1  inci kunyit. ditumbuk
  • 2 batang serai, dititik.
  • 3-4 biji cili merah besar di hiris
  • Cili Padi secukupnya
  • Air asam jawa 1 cawan.
  • minyak untuk menumis.
  • Sedikit air. Ikan sudah mempunyai air
  • Garam , ajinamoto dan sedikit gula

PROSES PENYEDIAAN
  • Cara masak pula sangat muda. Potong ikan alah alah potong daging.
  • Masukan bahan kisar dalam minyak sampai keluar bauh dan minyak pecah
  • Masukan ikan tadi dan tumis sampai kering air
  • Masukan bahan bahan garam, gula dan ajinomoto
  • Siap untuk dihidang



No comments:

Post a Comment