Saturday, 28 November 2020

IKAN KELI MASAK SAMBAL

Ikan Keli Kayu, Clarias batrachus, adalah spesies ikan air tawar yang mampu bernafas di darat dan terdapat kebanyakannya di Asia Tenggara.Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Ikan Kucing Berjalan, dan dinamakan kerana ia bermisai seperti kucing dan keupayaannya untuk "berjalan" merentasi tanah kering, bagi mencari makanan atau persekitaran yang sesuai. Sungguhpun ia tidak sebenarnya berjalan sebagaimana haiwan berkaki empat atau berkaki dua, ia memiliki keupayaan untuk menggunakan ridipnya (“pectoral fin”) bagi mengekalkan dirinya tegak dan mengelidik seperti pergerakan ular.

Ikan Keli Kayu memiliki tubuh yang memanjang dengan kepala bertulang, lebar, leper dengan mulut yang luas. Ikan Keli kayu memiliki empat pasang taji yang panjang dan agak keras. They possess four pairs of long, rather stiff barbels. Ikan Keli Kayu biasanya aktif pada waktu malam (“nocturnal”), memiliki organ pernafasan tambahan di atas ingsang (seperti ikan labyrinth) bagi membolehkan ia bernafas di udara. Ia mampu hidup dalam bentuk ini dan bergerak selagi ia kekal lembabt.Ikan ini biasanya tinggal dalam air tenang dan sering kali air kolam bertakung di dalam kolam, paya, anak sungai, dan sungai, sawah padi atau kolam sementara yang mungkin kering. Apabila ini berlaku, kemahirannya berjalan menjadi penting untuk bergerak kesumber air yang lain.

BAHAN BAHAN

  • 3 ekor ikan keli (disiang & dibersihkan)
  • 1 tangkai daun kari (ditumis)
  • 2 ulas bawang kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • ½ sudu besar belacan (dikisar)
  • 2 labu bawang besar (dikisar)
  • ½ batang cili kering (dikisar)
  • ½ sudu besar garam dan gula secukup rasa
  • ½ sudu perasa
  • 1sudu besar asam jawa
  • 1 sudu kecil kunyit

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Lumurkan ikan keli dengan garam dan kunyit, kemudian  panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing, angkat dan toskan.
  • Panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih dan daun kari.  Tumis sehinga menjadi kekuningan. Kemudian masukkan cili yang  telah dikisar tadi. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan juga perasa secukup rasa...
  • Tunggu sehingga pecah minyak (hilang bau cili) Masak selama 15 minit.
  • Tuangkan sambal ke atas ikan keli tadi. Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment