Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.
- 400 gram ikan sepat - disiang dan dibersihkan
- Sedikit air asam jawa.
- Bahan perasa secukupnya
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
- Serbuk Kunyit secukupnya
- Bahan ditumbuk/dikisar
- 4 ulas bawang putih
- 2 biji bawang besar
- 5 biji cili merah
- 5 biji cili padi (tambah jika nak pedas)
CARA-CARA PENYEDIAAN :-
- Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Biar seketika.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk atau dikisar sehingga garing dan naik bau.
- Setelah itu, masukkan air jika terlalu kering bersama sedikit air asam jawa.
- Kemudian, masukkan bahan perasa. Kacau rata.
- Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaulkan bersama sambal tumis.
- Angkat dan siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment