Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN SEPAT MASAK SAMBAL

Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.

BAHAN BAHAN

  • 400 gram  ikan sepat  - disiang dan dibersihkan
  • Sedikit air asam jawa.
  • Bahan perasa secukupnya
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
  • Serbuk Kunyit secukupnya
  • Bahan ditumbuk/dikisar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 5 biji cili merah
  • 5 biji cili padi (tambah jika nak pedas)

 

CARA-CARA PENYEDIAAN :-

  • Gaulkan ikan  dengan garam dan serbuk kunyit. Biar seketika.
  • Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
  • Dengan menggunakan minyak yang sama, panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk atau dikisar sehingga garing dan naik bau.
  • Setelah itu, masukkan air jika terlalu kering bersama sedikit air asam jawa.
  • Kemudian, masukkan bahan perasa. Kacau rata.
  • Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaulkan bersama sambal tumis.
  • Angkat dan siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment