Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.
Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.
BAHAN BAHAN
- ikan patin secukupnya
- daun kesum
- Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
- garam secukup rasa
- air secukupnya untuk kuah
BAHAN TUMBUK
- sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
- bawang putih dan bawang merah
- cili kering
PROSES PENYEDIAAN
- Campurkan bahan bahan tumbuk dengan air secukupnya. Campurkan asam keping kandis dan didihkan.
- Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum.
- Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment