Saturday, 28 November 2020

RESEPI GULAI IKAN KELI

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • Ikan keli - banyaknya ikut suka (dicuci dan direndam dlm air asam jawa lebih kurang 10 minit utk menghilangkan hanyir ikan)
  • 1 bungkus rempah kari ikan babas - bancuh rata dgn sedikit air
  • Sedikit air asam jawa
  • Santan
  • Sedikit minyak utk menumis
  • Garam secukup rasa

 

BAHAN TUMIS

  • 2 ulas bawang merah- dimayang
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar halba


PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan tumis sehingga kekuningan.
  • Masukkan rempah kari  dan  air asam jawa. Kacau rata. Masak sehingga pecah minyak.
  • Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan masukkan ikan. Kacau  supaya tidak meruap. Masukkan garam secukup rasa.
  • Apabila ikan dah masak bolehlah diangkat

No comments:

Post a Comment