Saturday, 28 November 2020

RESEPI IKAN KELI MASAK TAUCU

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • Ikan  keli  yang digoreng dan ketepikan
  • 3 sudu makan taucu manis
  • 4 biji cili hijau - belah 4
  • 2 labu bawang besar - mayang kasar
  • 4 ulas bawang putih - hiris
  • 4 sm halia - hiris
  • 3 sudu makan gula
  • 2 sudu besar pati asam jawa/asam keping
  • Semangkuk air
  • minyak

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi.
  • Masukkan taucu dan tambah air asam jawa. Biarkan mendidih.
  • Masukkan ikan  goreng. Balik-balikkan. Masukkan gula dan gaul rata. 
  • Setelah kuah kelihatan pekat, tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment