Saturday, 28 November 2020

RESEPI IKAN KELI MASAK TEMPOYAK

Ikan Keli adalah ikan Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ikan keli saiz besar (atau jika ikan kecil, guna 2 ekor)*
  • 1 camca besar serbuk kunyit*
  • 1 camca teh garam*
  • 1 cawan pati santan
  • 2 batang serai, diketuk
  • 1 helai daun kunyit, disiat
  • 1-2 keping asam gelugor (kalau asam gelugor besar, guna sekeping)
  • 20 tangkai pucuk ubi, asingkan dari tangkainya, cuci dan rebus sekejap, toskan
  • 1/2 cawan petai jeruk, toskan airnya (atau 3 papan petai segar, ambik isinya)
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya


BAHAN-BAHAN KISAR 

  • 1/3 cawan cili padi kampung, che mat campur yang hijau dan yang merah
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 camca besar tempoyak


CARA MEMBUATNYA 

  • Ikan keli dikerat kepada beberapa bahagian, atau ikut suka. Cuci bersih, kemudian perap dengan jus limau nipis, sedikit garam dan sesudu besar tepung gandum, gaul rata dan biarkan 15 minit. Cuci kembali hingga bersih, toskan dan lumur dengan serbuk kunyit* dan garam*. Panaskan minyak dan goreng hingga ikan keli masak, angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  • Masukkan bahan2 kisar halus ke dalam periuk, tambah serai dan asam gelugor. Tuang air secukupnya, anggaran 3 cawan. Kacau rata dan masak hingga mendidih, masukkan petai jeruk dan pucuk ubi, kacau rata dan masak hingga pucuk ubi lembut.
  • Masukkan ikan keli, kacau perlahan, jika kurang kuah, boleh tambah sedikit lagi air panas. Masukkan pati santan, kacau sentiasa dan perasakan dengan garam secukupnya. Akhir sekali masukkan daun kunyit, biarkan mendidih dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment