Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN KELI MASAK PAPRIK

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan siakap/kerapu/bawal (ikan saiz besar)
  • 15 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 15 biji cili api (ditumbuk)
  • 2 biji bawang besar (potong dadu)
  • 3 sudu sos cili
  • 3 sudu sos tomato
  • 3 batang kacang panjang - potong panjang seinci (jika suka)
  • 3 batang putik jagung (jika suka)
  • Sedikit kobis bunga (jika suka)
  • ¼ batang lobak merah - potong bulat (jika suka)
  • air perahan dua biji limau nipis
  • ¼ cawan air
  • 2-3 helai daun limau purut
  • sedikit gula, garam dan serbuk perasa
  • 1 batang serai - diketuk

 

CARA PENYEDIAAN:

  • Ikan  dibersihkan, goreng bersama kunyit dan garam , ketepikan.
  • Tumis bawang putih, bawang besar dan cili api yang ditumbuk hingga garing.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, lobak merah, kacang panjang, putik jagung, kobis bunga, serai, air dan air perahan limau nipis,  tunggu hingga mendidih.
  • Perisakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Masukkan ikan dan daun limau purut. Gaul rata seketika.
  • Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment