Ikan Puyu atau Ikan Karuk (panggilan nama di negeri Sabah dan Brunei) atau nama saintifiknya (Anabas testudineus) merupakan spesies ikan air tawar yang paling lasak. Sawah atau tali air serta sungai kecil menjadi habitat utama spesies ini. Bersisik dan bersirip keras memudahkan spesies ini bergerak di atas tanah yang berair kerana pada ketika tertentu pada musim hujan, kebanyakanya berpindah dan akan memanjat tebing sungai mencari lopak air yang lain. Ia paling layak digelar spesies yang suka berhijrah. Spesies ini juga mampu bertahan tanpa air hingga enam hari selagi dikekalkan lembab. Ikan puyu dewasa mampu menjangkau panjang kira-kira 25 cm atau 9.8 inci.
Spesies ini hidup secara berkumpulan dan lantaran itu, spesies ini mudah terancam oleh aktiviti-aktiviti penangkapan ikan seperti jaring, pukat, jala, tuba dan pancingan yang keterlaluan (tanpa mengamalkan kaedah 'tangkap dan lepas' bagi yang bersaiz kecil).Terdapat kepercayaan dalam masyarakat Melayu yang mana spesies ini mampu menghalang tuan rumah daripada dipukau oleh orang yang ingin masuk mencuri. Ini disebabkan ikan ini dipercayai tidak tidur. Lantaran itulah masyarakat Melayu telah lama memelihara spesies ini di dalam rumah untuk tujuan itu.
BAHAN BAHAN
- ikan darat (puyu atau ikan darat)
- daun kesum
- Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
- garam secukup rasa
- air secukupnya untuk kuah
- sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
- bawang putih dan bawang merah
- cili kering
PROSES PENYEDIAAN
- Campurkan bahan2 tumbuk dengan air secukupnya. Campurkan asam keping kandis dan didihkan.
- Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum.
- Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment