Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN PATIN MASAK STIM

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

 

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan patin - 500 gram - bersihkan dan potong dua - kelar-kelar sedikit
  • 2 cm halia - hiris halus
  • 1 sudu kecil sos ikan

BAHAN SAMBAL AIR ASAM

  • 2 biji bawang merah
  • 10 bji cili padi
  • 3-4 biji hirisan cili padi hijau dan merah
  • 1 biji tomato - cincang
  • 1 sudu besar budu
  • 2 sudu besar jus limau kasturi
  • garam / gula / perasa pilihan

 

CARA MEMASAK:

1. Didihkan air dalam periuk pengukus.

2. Letak ikan patin di atas dulang pengukus.

3. Susun hirisan halia di atas ikan patin.

4. Tuangkan sos ikan secara merata.

5. Masukkan dalam periuk pengukus dan kukus hingga masak.

6. Sementara itu, campurkan kesemua bahan untuk sambal air asam. Ketepikan.

No comments:

Post a Comment