Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah
BAHAN BAHAN
300gm ikan sepat - siang bersihkan dan toskan
20 biji cili api
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai (dititik)
sedikit asam keping/ air asam jawa
100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi (jenama apa pun boleh)
PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai
Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga ikan sepat. Jangan lupa masukkan asam keping.Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa
Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga ikan masak boleh lah tutup kan api.
No comments:
Post a Comment