Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN PATIN MASAK MERAH

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

BAHAN BAHAN

  • 300 - 400 gram ekor ikan patin
  • 10 biji cili kering (kisar)
  • 10 ulas bawang merah (mayang)
  • 3 ulas bawang putih (mayang)
  • ½ inci halia(mayang)
  • air asam jawa
  • belacan serbuk kunyit
  • garam (secukup rasa)
  • gula (secukup rasa)
  • minyak untuk menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  • ikan patin dibersihkan dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit.panaskan minyak dan goreng ikan tersebut hingga masak.
  • ketepikan. tumis bahan bahan yang dimayang hingga separuh garing.
  • kemudian dimasukkan cili kering yang telah dikisar.tumis hingga pecah minyak.
  • kemudian masukkan air asam jawa, belacan,garam dan gula. akhirnya masukkan ikan dan gaul sebati.

No comments:

Post a Comment