Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.
Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.
BAHAN BAHAN
- ikan keli 5 ekor
- serbuk kunyit+sedikit garam
- petai 2 papan
- bawang besar sebiji (dihiris)
- bawang putih 2 ulas (ditumbuk)
- cili padi 15 biji (ditumbuk)
- garam secukup rasa
- minyak (untuk menggoreng+menumis)
PROSES PENYEDIAAN
- Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, gaul sekata.
- Panaskan minyak, goreng ikan keli hingga garing kemudian angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumiskan bawang besar hingga layu dan tumis bahan yang ditumbuk
- sehingga naik bau.
- Masukkan garam, kacau sebati, akhir sekali masukkan petai, gaul rata.
- Tuangkan bahan tumis bersama petai tadi atas ikan goreng, siap!
No comments:
Post a Comment