Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN MASIN SEPAT TUMIS PETAI

Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.

BAHAN BAHAN

  • 3  ekor  ikan sepat masin
  • sedikit  cili kering dikisar atau cili boh
  • sedikit  halia  -  dihiris
  • 1  biji  bawang besar  -  dihiris
  • 1  biji  bawang putih  -  dihiris
  • 1  papan petai  -  dikupas ambil isinya
  • garam & gula secukup rasa
  • sedikit asam jawa dibancuh dengan sedikit air

PROSES PENYEDIAAN
  1. Goreng ikan masin sepat sampai garing, angkat dan letakkan di dalam pinggan, ketepikan.
  2. Tumis kesemua bahan-bahan hiris bersama cili boh hingga berbau harum dan garing.
  3. Masukkan garam, gula secukup rasa, air asam jawa secukupnya.
  4. Masak hingga garing kemudian masukkan isi petai, biarkan seketika dan tutup api.
  5. Curahkan sambal tadi di atas ikan sepat masin yang telah digoreng tadi.
  6. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment