Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.
BAHAN BAHAN- 3 ekor ikan sepat masin
- sedikit cili kering dikisar atau cili boh
- sedikit halia - dihiris
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 1 biji bawang putih - dihiris
- 1 papan petai - dikupas ambil isinya
- garam & gula secukup rasa
- sedikit asam jawa dibancuh dengan sedikit air
PROSES PENYEDIAAN
- Goreng ikan masin sepat sampai garing, angkat dan letakkan di dalam pinggan, ketepikan.
- Tumis kesemua bahan-bahan hiris bersama cili boh hingga berbau harum dan garing.
- Masukkan garam, gula secukup rasa, air asam jawa secukupnya.
- Masak hingga garing kemudian masukkan isi petai, biarkan seketika dan tutup api.
- Curahkan sambal tadi di atas ikan sepat masin yang telah digoreng tadi.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment