Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.
- 4 ekor ikan sepat masin (Dibersihkan)
- 15 biji cili api
- 2 biji bawang merah
- 1 inci kunyit hidup
- ½ cawan air
- (Cili api, bawang merah, kunyit hidup dikisar bersama air)
- ½ biji nanas (Dipotong kecil)
- 3 batang serai (Diketuk)
- 1 cawan santan pekat
- Garam (Sekiranya perlu)
CARA PENYEDIAAN
- Masukkan bahan yang dikisar, nanas, serai, dan ikan masin ke dalam periuk.
- Masak sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan sentiasa kacau perlahan-lahan dengan api sederhana supaya tidak pecah minyak.
- Masukkan garam dan tutupkan api.
- Tutup api dan sedia dihidangkan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment