Saturday, 28 November 2020

RESEPI IKAN SEPAT MASAK BERLADA

Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.
BAHAN BAHAN
  • 200 - 300 gram ekor ikan sepat masin
  • sedikit cili kering (dikisar atau pun guna cili boh)
  • sedikit halia (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji bawang putih (dihiris)
  • secubit garam
  • secubit gula
  • sedikit ajinomoto
  • sedikit asam jawa

PROSES PENYEDIAAN
  • Goreng ikan masin sepat sampai garing (ikut citarasa) angkat dari kuali dan ketepikan
  • Tumis semua bahan2 yang telah dihiris bersama cili bohmasukkan garam, gula, asam jawa dan ajinomoto
  • Curahkan sambal tadi di atas ikan..siap dihidang. 

No comments:

Post a Comment