Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.
- 200 - 300 gram ekor ikan sepat masin
- sedikit cili kering (dikisar atau pun guna cili boh)
- sedikit halia (dihiris)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 1 biji bawang putih (dihiris)
- secubit garam
- secubit gula
- sedikit ajinomoto
- sedikit asam jawa
PROSES PENYEDIAAN
- Goreng ikan masin sepat sampai garing (ikut citarasa) angkat dari kuali dan ketepikan
- Tumis semua bahan2 yang telah dihiris bersama cili bohmasukkan garam, gula, asam jawa dan ajinomoto
- Curahkan sambal tadi di atas ikan..siap dihidang.
No comments:
Post a Comment