Thursday 29 March 2018

HIDUP BERDIKARI: RESEPI KERABU PERUT

HIDUP BERDIKARI: RESEPI KERABU PERUT:

RESEPI KERABU PERUT

Definisi Kerabu : makanan yg dibuat drpd hirisan mentimun atau sayur-sayuran yg dicelur serta dibubuhi kelapa parut, garam, lada dll.


RESEPI KERABU PERUT

BAHAN BAHAN
1/2 kg perut lembu - potong dan bersihkan
2 btg serai - mayang halus
1/2 btg bunga kantan - mayang halus
1 biji buah tomato - potong kecil
1/2 biji bwg besar - mayang dan potong halus
cuka secukup rasa
sos ikan/sotong secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
boleh di tambah timun atau kacang panjang
potong halus dan taugeh sekiranya suka

PROSES PENYEDIAAN
Setelah dibersihkan kesemuanya dan dipotong. Gaul. 

Masukkan cuka, sos ikan, garam dan gula. Gaul rata.

Siap untuk dihidang

Tuesday 27 March 2018

HIDUP BERDIKARI: RESEPI MEE REBUS SINGAPURA

HIDUP BERDIKARI: RESEPI MEE REBUS SINGAPURA:

Mi rebus atau mee rebus adalah sebuah hidangan mi yang masyhur di Indonesia, Malaysia, dan Singapura. Hidangan ini diperbuat dari mi telur kuning, yang juga digunakan dalam mi Hokkien, dengan kuah yang agak pedas manis. Kuah diperbuat dari keledek, serbuk kari, air, kacang soya masin, udang kering, dan kacang tanah.


Hidangan ini dihiasi dengan telur rebus, limau kasturi atau limau nipis, daun bawang, daun sup, cili hijau, tauhu goreng, bawang goreng dan taugeh. Sesetengah tempat makan, gerai atau warung, ada menghidangnya dengan hirisan daging lembu, walaupun jarang terdapat di pusat penjaja. Selain itu,ada yang menambah kicap pekat pada mi apabila dihidang. Hidangan ini juga datang dengan sate.

Dahulu, mi rebus dijual oleh penjaja bergerak dengan menggunakan kandar. Satu bakul mengandungi dapur dan periuk air masak, dan yang lain ramuan untuk hidangan. Di sesetengah kawasan yang lain dan dipengaruhi budaya tempatan, suatu variasi mirip mi rebus digelar Mi Jawa

RESEPI MEE REBUS SINGAPURA

BAHAN-BAHAN
Taugeh
Telur rebus
Daun bawang dan daun sup
Bawang goreng
Lada Hijau/Merah
Tauhu - goreng
1 kilo mee kuning - celur dan toskan
dan potong dadu
Limau

BAHAN KISAR@REMPAH
3 batang serai
1 inci lengkuas
4 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1-2 sudu besar cili kisar
1 tbs serbuk jintan halus
1 tbs serbuk jintan kasar
1 tbs serbuk ketumbar
1 tbs serbuk kunyit
1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering n blend
5 tbs taucu - blend
1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus (sy kurangkan sbb tmbh keledek)
1 biji keledek - rebus n blend
Garam dan gula
4 tbs tepung beras- sy buh 1-2sudu je sbb dah buh keledek
Daging - rebus - yang nih sy tambah gune daging btg pinang mudah empuk.

PROSES PENYEDIAAN
Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.

Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg putih,halia) sehingga naik bau.

Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak

Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau, kacang, keledek dan tauchu, dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging.
Masukkan garam dan gula. Masukkan air ke paras yg diingini- sy gune air rebusan daging dan kulit udang

Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras utk pekatkan kuah.
Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.

Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan lain.

HIDUP BERDIKARI: RESEPI RENDANG JANTUNG PISANG

HIDUP BERDIKARI: RESEPI RENDANG JANTUNG PISANG:

Jantung pisang adalah merupakan bunga pisang yang akan bertukar menjadi buah pisang apabila matang. Jantung pisang ada dijual dipasar-pasar untuk dijadikan ulam oleh masyarakat Melayu. Jantung pisang akan dicelur sebelum dihidangkan untuk dimakan bersama sambal belacan.



RESEPI RENDANG JANTUNG PISANG

BAHAN-BAHAN
1 biji jantung pisang bersaiz besar | dihiris kasar
2 cawan santan pekat
3 batang serai | dititik
2 sudu makan kerisik
1sudu makan air asam jawa pekat
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR
15 tangkai cili kering
5 biji cili padi
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
Segenggam udang kering

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan-bahan kisar halus dan santan ke dalam kuali dan masak sehingga santan pecah minyak dengan menggunakan api sederhana.

Kemudian masukkan jantung pisang, air asam jawa, serbuk lada hitam dan kerisik.

Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau sehingga sebati dan kering. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

Info
Jantung pisang perlu dihiris kasar bagi mengelakkan ia m