Saturday, 3 October 2020

RESEPI MEE KUAH UDANG LIPAN

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

  • 1-2 bungkus  mee kuning- dicelur sekejap kemudian dicuci dan hilangkan bau kapur dan minyak. Toskan dan masuk dalam raga penapis
  • 500 gm Udang lipan atau udang biasa, boleh ganti ayam, sotong dan daging
  • 3 keping tauhu dipotong
  • fishcake dan fishball secukupnya
  • 2-3 biji telur
  • 1/4 bahagian kobis dipotong
  • 1 pokok sawi dipotong
  • 2-3 sudu besar cili kisar bersama bawang besar dan bawang putih
  • 3-4 sudu besar sos cili
  • 2-3  sudu besar sos tiram
  • 4-5 ulas bawangputih diketuk hancur
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa.
  • Daun bawang
  • Tauhu - dipotong dadu
  • Bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan sedikit minyak, dan tumis bawang putih yang diketuk dan kemudian cili kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan sos cili dan sos tiram dan air secukupnya. Masukkan kiub ayam dan garam. Biar sehingga mendidih.
  • Bila mendidih masukkan udang lipan, fish cake, fish ball dan tauhu. Akhir sekali masukkan bahan sayuran dan pecahkan telur. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  • Boleh hidangkan dengan mee, taburan daun bawang, bawang goreng dan taugeh yang dicelur.

RESEPI UDANG LIPAN MASAK SOS

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

  • 500gm Udang Lipan  saiz sederhana besar
  • 5 ulas bawang merah dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa


PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan cili kisar, tumis seketika. Masukkan sos cili, sos tomato dan sotong. Kacau rata dan tutup periuk.
  • Biarkan Udang mendidih lebih kurang 3 minit. Buka tutup periuk dan masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga kuah agak pekat sedikit dan tutup api. Sedia dihidang bersama nasi.

RESEPI TOMYAM UDANG LIPAN

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

  • 500 gram udang lipan
  • Kobis bunga
  • 1 batang karot
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 sudu makan paste tomyam
  • 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 3 helai daun limau purut - dibuang batang tengahnya
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 1 inci lengkuas - dihiris nipis
  • 2 pokok daun sup - dicincang
  • 2 mangkuk air

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Didihkan air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
  • Masukkan paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih.
  • Masukkan kobis bunga dan daun limau purut. Biarkan mendidih lagi sekali. (Kalau nak pedas bolehlah dimasukkan cili padi yang dititik sahaja)
  • Masukkan garam, serbuk perasa dan jus limau nipis.
  • Masukkan buah tomato dan daun sup. Kacau sebentar dan kuah mendidih.
  • Tutup api. Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah. (Kuah yang panas akan memasak udang tadi).
  • Sedia untuk dihidangkan.

RESEPI UDANG LIPAN MASAK BALI

Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

  • 1 kilo udang lipan (lumur kunyit, garam dan goreng kejap)
  • 7-8 batang serai (ketuk)
  • 3labu bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • Kicap manis/kicap lemak masin (Enaq)
  • Cili kisar (agak2 aje)
  • Gula
  • Garam
  • Daun kari

 

CARA PENYEDIAN

  • Panaskan minyak, tumis serai dan daun kari sampai layu sikit
  • Masukkan bawang blend dan tumis sampai kekuningan
  • Masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak
  • Tuang kicap , tumis lagi, baru masukkan udang lipan yang dah digoreng tadi...gaul sekata
  • Masukkan sedikit garam dan sedikit gula secukp rasa ..tabur lagi dengn daun kari ...siap

RESEPI SAMBAL UDANG LIPAN

Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

1 kg udang ketak - disiang, dicuci bersih, dilumur garam dan digoreng 1/2 masak


BAHAN KISAR

  • RM 1.00 lada kering - direndam hingga kembang basuh dan toskan
  • 15 ulas bwg merah
  • 6 ulas bwg putih
  • belacan sebesar duit 50 sen
  • 1/2 cwn air asam (1sudu makan asam yg tak de biji )
  • 1 sudu teh garam
  • secubit pak aji
  • 5 sudu makan gula
  • 1/2 cawan minyak masakGaram dan gula secukup rasa

 

CARA PENYEDIAN

  • Tumiskan bahan yg di blend hingga garing dan naik bau. Masak lama sikit biar sampai ia terbit minyak.
  • Masukkan air asam , gula , garam dan pak aji secukup rasa..... biarkan merenih...
  • Akhir sekali masukkan Udang biarkan sebentar siap utk di hidangkan

RESEPI UDANG LIPAN MASAK SOS MASAM MANIS

Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

  • 500 gm udang lipan (bersihkan)
  • 1 s/b kunyit
  • 1 s/k garam
  • Minyak

Bahan Sos –

  • 5 ulas bawang merah (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dimayang)
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 biji cili merah (dipotong nipis)
  • 1/2 cawan air.
  • 1 biji tomato (belah 6)
  • 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
  • Garam dan gula secukup rasa


CARA PENYEDIAN

  • Gaulkan udang lipan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  • Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
  • Apabila sudah wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Masukkan juga cili potong dan gula.
  • Setelah kuat pekat, masukkan udang lipan dan gaulkan rata.
  •  Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang. Hidangkan bersama nasi putih.

RESEPI UDANG LIPAN MASAK BALADO

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

  • 1 kg udang lipan – dibuang kepala dan cuci bersih
  • * 8 tangkai cili kering - (dikisar, boleh tambah lagi untuk yang suka pedas )
  • * 2 biji bwg merah (dikisar)
  • * 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • * 1 inci halia (dikisar)
  • * 5 Tangkai cili padi
  • * 1 batang serai
  • * 1 biji telur
  • * 1 sudu sos cili
  • * 1 sudu sos tomato
  • sedikit air
  • garam dan gula
  • minyak utk menumis
  • hiasan - daun sup

 

CARA PENYEDIAN

  • Kisar semua bahan yang bertanda *
  • Panaskan minyak. Tumis bahan yang di kisar sehingga masak dan pecah minyak.  Biarkan seketika sehingga naik bau.
  • Kemudian masukkan sos cili dan juga sos tomato, kacau sebati.Selepas itu masukkan udang lipan dan juga sedikit air. Tutup kuali dan biarkan hingga udang lipan masak, dan kacau sekali-sekala
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau.
  • Pecahkan telur ke dalam mangkuk lain dan kacau dengan garfu.
  • Kecilkan api, tuang telur tadi ke atas udang lipan. Biarkan seketika kemudian gaulkan sekejap dan tutup api.
  • Taburkan daun ketumbar dan bolehlah dihidangkan

 

RESEPI BELANGKAS MASAK SAMBAL TELUR

Belangkas ialah sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar. Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit. Belangkas adalah dari famili Limulidae. Nama saintifik belangkas yang hidup di pinggir pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui di kawasan paya ialah Carcinoscorpius rotundicauda.

Haiwan ini merupakan artropod laut yang bentuk badannya mirip kepada 'ketopong besi' tentera dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh semula dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang baik. Darah belangkas adalah berwarna biru disebabkan oleh kehadiran ion tembaga(II) dalam protein hemosianin yang diguna pakai oleh belangkas untuk mengangkut oksigen dalam darah



BAHAN BAHAN

  • 500gm Belangkas paling elok ada telur - Dipotong 6 dan buang perut yg ada racun
  • 1/2 biji bawang besar, potong nipis
  • 1 batang serai, dititik
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Bahan untuk dikisar
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 10-12 tangkai cili kering, dibuang biji
  • 1 biji bawang besar
  • 20 Biji Cili padi dikisar

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Rebus cili kering seketika, toskan air dan kisar halus bersama bahan kisar yang lain.
  • Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak dan kemudian tumis bawang besar sehingga kekuningan.Masukkan bahan kisar, masak hingga naik bau dan pecah minyak. 
  • Tuangkan air asam jawa, sos tiram serta masukkan serai yang dititik. Kemudian masukkan belangkas garam dan gula secukup rasa. Masak seketika dalam anggaran masa 5-7 minit atau sehingga mendidih. Angkat dan hidangkan.

TALAPIA MASAK LEMAK CILI API

Ikan Tilapia merupakan nama umum bagi hampir seratus spesies ikan cichlid dari puak biologi tilapiine cichlid. Tilapia mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Kebanyakan ikan tilapia merupakan haiwan maserba dengan kecenderungan pada bagi tumbuhan rumpair lembut dan detritus. Dari segi sejarah tilapia merupakan ikan tangkapan penting di Afrika dan Levant, dan menjadi semakin penting dalam akuakultur di sekeliling dunia Di mana tilapia telah diperkenalkan secara sengaja atau tidak sengaja, ia semakin menjadi spesies ceroboh yang bermasalah. Nama biasa bagi tilapia berasaskan nama genus cichlid Tilapia, yang dirinya sendiri merupakan menjadikan bentuk latin perkataan Tswana thiape bagi "ikan". Nama genus dan istilah mula diperkenal oleh zoologist dari Scotland, zoologist Andrew Smith pada 1840.

Ketika ia diperkenalkan keseluruh dunia bagi makanan manusia (pada asalnya bagi petani sebagai hidangan kelas rendah), tilapia sering kali mempunyai nama khas bagi mereka dalam pelbagai bahasa dan loghat. Sesetengah spesies tilapia kadang kala dikenali sebagai ikan "St. Peter." Istilah ini diambil dari kisah Injil Kristian mengenai apostle Peter menangkap ikan yang membawa siling shekel dalam mulutnya. Sungguhpun begitu, spesies ikan tidak disebut dalam perenggan Injil;.Sungguhpun nama yang sama digunakan bagi Zeus faber, tiada ikan laun terdapat dikawasan tersebut, satu spesies tilapia (Sarotherodon galilaeus galilaeus) diketahui dijumpai di Laut Galilee di mana kisah tersebut dikatakan berlaku. Spesies ini diketahui merupakan sasaran penangkapan ikan Artisan berskala kecil selama beribu tahun. Di sesetengah negara Asia termasuk Filipina, ikan tilapia besar sering kali disebut pla-pla sementara tilapiar kecil masih dikenali sebagai tilapia. Dalam bahasa Hebrew, tilapia dikenali sebagai amnoon (אמנון). Dalam bahasa Arab, tilapia dikenali sebagai bolty (بلطي )

BAHAN BAHAN

  • 2 Ekor ikan Tilapia merah/ hitam saiz sederhana (goreng dahulu dengan garam & kunyit. Boleh letak lada hitam kalau nak kurangkan hanyir)
  • 3 Ulas Bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 biji cili padi
  • 1 batang serai di titik
  • 2 cm halia di titik
  • (tumbuk/blender dahulu bawang merah, bawang putih dan cili)
  • 100 ml Santan / susu segar
  • serbuk kunyit

CARA PENYEDIAAN

  • Tumis bahan2 yang telah di tumbuk/blender tadi. Biarkan sampai kuning atau naik bau.
  • Masukkan halia dan serai dan tumis lagi sampai bau serai then masukkan ikan.
  • Last sekali masukkan santan. Biar sampai santan tu pecah minyak pon takpe. Kami suka dia pekat2. Ada setengah suka cair, maka bolehlah tambah air sikit..
  • Agak2 dh mula menggelegak, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama hirisan daun limau purut atau daun pegaga.. tak letak.
  • Selamat Mencuba resepi yang mudah tapi sedap dan terangkat ni..kalau tahap toleransi pedas anda tinggi, bolehlah tambah lagi cili api tu ye

TALAPIA MASAK TEMPOYAK

Ikan Tilapia merupakan nama umum bagi hampir seratus spesies ikan cichlid dari puak biologi tilapiine cichlid. Tilapia mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Kebanyakan ikan tilapia merupakan haiwan maserba dengan kecenderungan pada bagi tumbuhan rumpair lembut dan detritus. Dari segi sejarah tilapia merupakan ikan tangkapan penting di Afrika dan Levant, dan menjadi semakin penting dalam akuakultur di sekeliling dunia Di mana tilapia telah diperkenalkan secara sengaja atau tidak sengaja, ia semakin menjadi spesies ceroboh yang bermasalah. Nama biasa bagi tilapia berasaskan nama genus cichlid Tilapia, yang dirinya sendiri merupakan menjadikan bentuk latin perkataan Tswana thiape bagi "ikan". Nama genus dan istilah mula diperkenal oleh zoologist dari Scotland, zoologist Andrew Smith pada 1840.

ketika ia diperkenalkan keseluruh dunia bagi makanan manusia (pada asalnya bagi petani sebagai hidangan kelas rendah), tilapia sering kali mempunyai nama khas bagi mereka dalam pelbagai bahasa dan loghat. Sesetengah spesies tilapia kadang kala dikenali sebagai ikan "St. Peter." Istilah ini diambil dari kisah Injil Kristian mengenai apostle Peter menangkap ikan yang membawa siling shekel dalam mulutnya. Sungguhpun begitu, spesies ikan tidak disebut dalam perenggan Injil;.Sungguhpun nama yang sama digunakan bagi Zeus faber, tiada ikan laun terdapat dikawasan tersebut, satu spesies tilapia (Sarotherodon galilaeus galilaeus) diketahui dijumpai di Laut Galilee di mana kisah tersebut dikatakan berlaku. Spesies ini diketahui merupakan sasaran penangkapan ikan Artisan berskala kecil selama beribu tahun. Di sesetengah negara Asia termasuk Filipina, ikan tilapia besar sering kali disebut pla-pla sementara tilapiar kecil masih dikenali sebagai tilapia. Dalam bahasa Hebrew, tilapia dikenali sebagai amnoon (אמנון). Dalam bahasa Arab, tilapia dikenali sebagai bolty (بلطي ).

BAHAN BAHAN

  • 5 ekor ikan talapia merah
  • 1 mangkuk tempoyak
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 2 biji cili merah*
  • Segenggam cili api merah*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 5 batang serai dititik
  • 3 helai daun kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk perasa
  • Sedikit gula

CARA PENYEDIAAN

  • Ikan talapia gaulkan dengan garam dan asam jawa supaya hilang hanyir, bilas bersihkan. 
  • Tumbuk bahan bertanda * masukkan ke dalam peiuk bersama tempoyak serai dan air secukupnya, didihkan. 
  • Masukkan ikan dan masukkan juga daun kunyit, garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa.
  • Alhamdulillah sedia dihidang.

TALAPIA MASAK STIM

Ikan Tilapia merupakan nama umum bagi hampir seratus spesies ikan cichlid dari puak biologi tilapiine cichlid. Tilapia mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Kebanyakan ikan tilapia merupakan haiwan maserba dengan kecenderungan pada bagi tumbuhan rumpair lembut dan detritus. Dari segi sejarah tilapia merupakan ikan tangkapan penting di Afrika dan Levant, dan menjadi semakin penting dalam akuakultur di sekeliling dunia Di mana tilapia telah diperkenalkan secara sengaja atau tidak sengaja, ia semakin menjadi spesies ceroboh yang bermasalah. 

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan talapia
  • (bahan kisar)
  • 1 biji bawang besar
  • 2 batang serai
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • (bahan hiris)
  • 2 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • 1 sudu garam
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 biji limau nipis(ambil jus sahaja)

CARA PENYEDIAAN

  • Kisar semua bahan hingga hancur.
  • Resipi Ikan talapia stim foto langkah 1
  • Ikan dibersihkan dan di kelar
  • Resipi Ikan talapia stim foto langkah 2
  • Tuang bahan yang dikisar keatas ikan.gaul bagi rata,masukkan garam,sos tiram dan jus limau niois.tabur pula bahan yg dihiris tadi keatas ikan.kemudian kukus selama 25 minit.siap.selamat mencuba