Saturday, 3 October 2020

RESEPI SAMBAL UDANG LIPAN

Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

1 kg udang ketak - disiang, dicuci bersih, dilumur garam dan digoreng 1/2 masak


BAHAN KISAR

  • RM 1.00 lada kering - direndam hingga kembang basuh dan toskan
  • 15 ulas bwg merah
  • 6 ulas bwg putih
  • belacan sebesar duit 50 sen
  • 1/2 cwn air asam (1sudu makan asam yg tak de biji )
  • 1 sudu teh garam
  • secubit pak aji
  • 5 sudu makan gula
  • 1/2 cawan minyak masakGaram dan gula secukup rasa

 

CARA PENYEDIAN

  • Tumiskan bahan yg di blend hingga garing dan naik bau. Masak lama sikit biar sampai ia terbit minyak.
  • Masukkan air asam , gula , garam dan pak aji secukup rasa..... biarkan merenih...
  • Akhir sekali masukkan Udang biarkan sebentar siap utk di hidangkan

No comments:

Post a Comment