Udang
Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp)
merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis
spesies udang laut.
Udang
lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia
bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang
menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30
sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm
(15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup
hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan
terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata
terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di
kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang
difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka
berlindung dalam sarang dan lubang
BAHAN BAHAN
- 1 kilo udang lipan (lumur kunyit, garam dan goreng kejap)
- 7-8 batang serai (ketuk)
- 3labu bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- Kicap manis/kicap lemak masin (Enaq)
- Cili kisar (agak2 aje)
- Gula
- Garam
- Daun kari
CARA PENYEDIAN
- Panaskan minyak, tumis serai dan daun kari sampai layu sikit
- Masukkan bawang blend dan tumis sampai kekuningan
- Masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak
- Tuang kicap , tumis lagi, baru masukkan udang lipan yang dah digoreng tadi...gaul sekata
- Masukkan sedikit garam dan sedikit gula secukp rasa ..tabur lagi dengn daun kari ...siap
No comments:
Post a Comment