Saturday, 3 October 2020

RESEPI UDANG LIPAN MASAK SOS MASAM MANIS

Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang

BAHAN BAHAN

  • 500 gm udang lipan (bersihkan)
  • 1 s/b kunyit
  • 1 s/k garam
  • Minyak

Bahan Sos –

  • 5 ulas bawang merah (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dimayang)
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 biji cili merah (dipotong nipis)
  • 1/2 cawan air.
  • 1 biji tomato (belah 6)
  • 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
  • Garam dan gula secukup rasa


CARA PENYEDIAN

  • Gaulkan udang lipan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  • Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
  • Apabila sudah wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Masukkan juga cili potong dan gula.
  • Setelah kuat pekat, masukkan udang lipan dan gaulkan rata.
  •  Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang. Hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment