Ikan Tilapia merupakan nama umum bagi hampir seratus spesies ikan
cichlid dari puak biologi tilapiine cichlid. Tilapia mendiami pelbagai kawasan
air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai
kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Kebanyakan ikan tilapia
merupakan haiwan maserba dengan kecenderungan pada bagi tumbuhan rumpair lembut
dan detritus. Dari segi sejarah tilapia merupakan ikan tangkapan penting di
Afrika dan Levant, dan menjadi semakin penting dalam akuakultur di sekeliling
dunia Di mana tilapia telah diperkenalkan secara sengaja atau tidak sengaja, ia
semakin menjadi spesies ceroboh yang bermasalah. Nama biasa bagi tilapia
berasaskan nama genus cichlid Tilapia, yang dirinya sendiri merupakan
menjadikan bentuk latin perkataan Tswana thiape bagi "ikan". Nama
genus dan istilah mula diperkenal oleh zoologist dari Scotland, zoologist
Andrew Smith pada 1840.
ketika ia diperkenalkan keseluruh dunia bagi makanan manusia (pada asalnya bagi petani sebagai hidangan kelas rendah), tilapia sering kali mempunyai nama khas bagi mereka dalam pelbagai bahasa dan loghat. Sesetengah spesies tilapia kadang kala dikenali sebagai ikan "St. Peter." Istilah ini diambil dari kisah Injil Kristian mengenai apostle Peter menangkap ikan yang membawa siling shekel dalam mulutnya. Sungguhpun begitu, spesies ikan tidak disebut dalam perenggan Injil;.Sungguhpun nama yang sama digunakan bagi Zeus faber, tiada ikan laun terdapat dikawasan tersebut, satu spesies tilapia (Sarotherodon galilaeus galilaeus) diketahui dijumpai di Laut Galilee di mana kisah tersebut dikatakan berlaku. Spesies ini diketahui merupakan sasaran penangkapan ikan Artisan berskala kecil selama beribu tahun. Di sesetengah negara Asia termasuk Filipina, ikan tilapia besar sering kali disebut pla-pla sementara tilapiar kecil masih dikenali sebagai tilapia. Dalam bahasa Hebrew, tilapia dikenali sebagai amnoon (אמנון). Dalam bahasa Arab, tilapia dikenali sebagai bolty (بلطي ).
- 5 ekor ikan talapia merah
- 1 mangkuk tempoyak
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 2 biji cili merah*
- Segenggam cili api merah*
- 5 ulas bawang merah*
- 5 batang serai dititik
- 3 helai daun kunyit
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk perasa
- Sedikit gula
CARA PENYEDIAAN
- Ikan talapia gaulkan dengan garam dan asam jawa supaya hilang hanyir, bilas bersihkan.
- Tumbuk bahan bertanda * masukkan ke dalam peiuk bersama tempoyak serai dan air secukupnya, didihkan.
- Masukkan ikan dan masukkan juga daun kunyit, garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa.
- Alhamdulillah sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment