Saturday, 20 January 2018

GULAI PISANG MUDA


BAHAN BAHAN
10 biji bawang muda dibersihkan dan dipotong dua rendam bersama air, garam dan asam keping 
4 sudu besar minyak 
30 gm ikan bilis 
250 ml santan pekat 
350 ml air 

Bahan dikisar lumat: 
10 biji cili padi 
4 cm kunyit hidup

Cara:
Tumis bahan kisaran dan ikan bilis. 

Masukkan pisang muda dan sedikit air (reneh). 

Masukkan santan pekat dan air didihkan dengan api yang perlahan rasa garam secukup rasa.

GULAI PETAI


Bahan-Bahan:
Petai 1 Tangkai (masak dgn kulit sekali) 
Cili api (agak2)klu nk pedas letak lebih 
Kunyit hidup 
halia 
bawang merah 
santan 
daun kunyit 
garam kasar secukup rasa

Cara:
Tumbuk cili api,bwg merah,kunyit dan halia. 

masukkan sekali bhn tumbuk,petai,daun kunyit dn garam kedalam periuk jerang atas api yg sederhana, kacau sampai mengelegak.

GULAI NENAS


Bahan-Bahan:
5 keping ikan tenggiri
½ biji nenas (dipotong-potong)
½ cawan air asam
2 cawan air sejuk
1 sudu besar gula
Garam ikut rasa

Digiling:
1 batang serai (dititik)
8 ulas bawang merah
10 biji cili kering
1.2 sm belacan
1.2 sm lengkuas
2.5 sm kunyit

Cara:
Panaskan minyakdan tumis bahan giling serta serai hingga naik baunya. Masukkan garam, gula, air dan nenas masaklah hingga mendidih.

Bila telah mendidih masukkan ikan dan bila telah masak bolehlah diangkat.

GULAI NANGKA


Bahan-Bahan:
Nangka muda (rebus hingga empuk) 
6 biji Cili api }ikut suka 
1 biji Cili merah } ditumbuk lumat 
2 ulas Bawang kecil } 
Sedikit belacan } 
Serbuk kunyit } 
1 btg serai 
Santan 
Garam 
Sedikit ikan bilis (bahan rencah)

Cara:
Masukkan nangka yang direbus ke dlm periuk bersama2 dengan bahan yg ditumbuk lumat,serai, santan dan rencah ikan bilis.Didihkan.

GULAI NANGKA MUDA


Bahan-Bahan:
300 gm nangka muda
50 gm ikan bilis
10 biji cili api
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji kelapa
Sedikit ibu kunyit
Sedikit daun selasih
Garam secukup rasa

Cara:
Nangka muda dibersihkan kemudian dipotong kecil-kecil dan dicelur hingga empuk. Ikan bilis dibersihkan. Kelapa diambil santanya secukup diperlukan.

Tumbuk cili api, ibu kunyit, bawang merah dan bawang putih hingga lumat. Masukkan nangka bersama-sama bahan yang telah ditumbuk, ikan bilis dan santan di dalam sebuah periuk kemudian jerangkan di atas api.

Masaklah hingga mendidih kemudian masukkan daun selasih serta garam secukup rasa. Bila telah mendidih bolehlah dihidangkan.

HIDUP BERDIKARI: MASAK LEMAK IKAN MASIN

HIDUP BERDIKARI: MASAK LEMAK IKAN MASIN: IKAN Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat...

GULAI LEMAK NANGKA


Bahan-Bahan:
300 gm nangka muda
50 gm ikan bilis
10 biji cili api
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih1 biji kelapa
Sedikit ibu kunyit
Sedikit daun selasih
Garam secukup rasa

Cara:
Nangka muda dibersihkan kemudian dipotong kecil-kecil dan dicelur hingga empuk. Ikan bilis dibersihkan. Kelapa diambil santanya secukup diperlukan. Tumbuk cili api, ibu kunyit, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.

Masukkan nangka bersama-sama bahan yang telah ditumbuk, ikan bilis dan santan di dalam sebuah periuk kemudian jerangkan di atas api.

Masaklah hingga mendidih kemudian masukkan daun selasih serta garam secukup rasa. Bila telah mendidih bolehlah dihidangkan.

GULAI LEMAK KUBIS


Bahan-Bahan:
¼ kobis bulat (potong ikut suka) 
2 biji cili merah (dihiris) 
1 biji bawang besar ( dihiris)
1 biji kelapa (ambil santan) 
ikan bilis/udang kecil (ikut suka) 
garam secukup rasa

Cara:
campurkan kesemua bahan tadi dalam periuk dan masak atas api perlahan sehingga mendidih..sedia untuk dihidangkan..mudah dan sedap..hidangkan dengan ikan goreng dan sambal belacan..pasti terangkat..selamat mencuba..

DALCA SAYUR


Bahan-Bahan:
150 gm kacang dhal (rendam hingga kembang)
3 biji ubi kentang (dibelah empat)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
5 batang kacang panjang (dipotong 2 cm)
2 biji terung bulat (dibelah enam)
5 batang kacang bendi (dipotong dua)
½ biji kubis bulat (dipotong dadu)
6 biji tomato (dibelah enam)
2 labu bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 mangkuk kecil santan pekat
70 gm serbuk cili
120 gm serbuk kari ikan
50 gm jintan putih
Minyak masak
Garam

Cara:
Tumis bahan dihiris hingga kekuningan.

Masukkan serbuk cili dan tumis hingga naik minyak.

Masukkan serbuk kari ikan dan jintan putih. Biarkan seketika.

Curahkan santan dan biarkan mendidih. Masukkan kacang dhal, ubi kentang dan biarkan setengah masak.

Masukkan sayur yang lain dan masak hingga sayur empuk dan masukkan garam.

Akhir sekali, masukkan tomato dan angkat.

CILI SUMBAT DAGING


Bahan-Bahan:
200 g daging kisar
10 biji cili merah
8 biji cili hijau
2 ulas bawang merah ] dikisar
2 ulas bawang putih ]
1 biji kentang rebus
1 tangkai daun sup
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa

Cara:
Cili dibelah dua. Kentang dilecek hingga lumat. Gaulkan daging dengan kentang dan bahan-bahan yang lain hingga sebati. Sumbatkan daging ini ke dalam cili. Buat begini hingga habis. Goreng cili ini dalam minyak yang panas hingga masak.

CHAPCHAI


Bahan-Bahan:
100 gm kulit tauhu kering0direndam
300 gm tauhu putih- dipotong ikut suka
50 gm lobak merah-dipotong ikut suka
100 gm kubis-dipotong ikut suka
10 gm halia-dihiris halus
50 gm suun-direndam
20 gm bawang putih-ditumbuk
10 ml sos tiram
20 ml minyak jagung

Cara:
Halia, bawang putih ditumis hingga wangi. Masukkan sayuran, kulit tauhu, suun dan lobak merah. Masukkan sedikit air, biar mendidih baru masuk sos tiram. Gaul Hingga rata dan boleh dihidangkan.

CENDAWAN TUMIS CILI PADI


Bahan-Bahan:
150 gm cendawan 
10 tangkai cili padi - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
7 ulas bawang merah - dihiris
1.5 cm halia
Garam 
Serbuk perasa - jika suka

Cara:
Tumiskan bahan-bahan hirisan. Apabila rebusan mendidih masukkan cendawan. Biarkan seketika sebelum diangkat.

CENDAWAN UDANG


Bahan-Bahan:
100 gm udang
8 kuntung cendawan hitam (sederhana) 
120 gm brokoli 1 biji putih telur 
Garam & lada 
Gula
Tepung jagung
Cara:

Tumbuk udang sampai hancur.Tambah garm & serbuk perasa secukup rasa.Rendam cendawan dalam air sehingga lembut & buang batangnya. Celur brokoli. Letak udang diatas cendawan hitam & kukus.

Goreng brokoli, tambah sedikit garam,lada,gula secukup rasa. Letak udang di tengah-tengah pingan & bubuh bunga brokoli di sekelilingnya. Masak Tepung jagung bersama sedikit air & masukkan serbuk perasa,garam,lada & gula. Tuang kuah ini dalam pinggan tadi.

CENDAWAN MASAK LEMAK CILIAPI


Bahan-Bahan:
150 gm cendawan tiram 
2 cawan santan daripada ½ biji kelapa 
2 helai daun kunyit 
2 keping asam gelugor (sedikit garam) 
1 camca teh bijan perasa, jika suka

Bahan untuk dikisar :
2 camca kunyit hidup 
2 camca lengkuas 
2 biji cili padi 
2 batang serai

Cara:
Bersihkan cendawan dan ketepikan.Masuk
kan santan di dalam yang dikisar.Kacau 
perlahan di atas api hingga mendidih. 
Kemudian masukkan daun kunyit, asam gelugor, garam, dan perasa. Akhir sekali masukkan cendawan.Hidangkan 
panas-panas.

CENDAWAN HITAM SOS TIRAM


Bahan-Bahan:
200 gm cendawan hitam (direndam ½ jam) 
½ camca teh kicap pekat 
1 camca besar sos tiram 
2 camca teh kicap cair
1 camca teh bawang putih (dicincang)
1 camca teh serbuk perasa 
1 mangkuk aur rebusan ayam 
2 camca besar minyak masak 
¼ camca teh serbuk lada sulah
30,tepung jagung

Cara:
Panaskan minyak dalam kulai.Tumis bawang putih 1/2 minit.Masukkan air rebusan ayam & recah perasa. Masukkan cendawan dalam kuah & masak 15 minit. Angkat & atur dalam pingan hidang.Pekatkan kuah menggunakan tepung jagung, tuang di atas cendawan & hidang.

CENDAWAN GORENG TEPUNG


Bahan-Bahan:
600gm cendawan tiram ( bahagian atas hitamnya hendaklah di buang) 
1 kotak tepung goreng kentucky 
3 biji telur 
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara:
1. Cendawan dibersihkan dan ditoskan. 

2. Pukul telur, ketepikan. 

3. Letakkan tepung kentucky didalam bekas leper. 

4. Panaskan minyak. 

5. Celupkan cendawan satu persatu kedalam telur, kemudian kedalam tepung. Kemudian di goreng kedalam minyak yang telah panas. Ulangi langkah tadi sehinggalah cendawan habis. 

5. Saringkan dulu minyak dari cendawan goreng tadi.

CENDAWAN GORENG RANGUP


Bahan-Bahan:
250gm Cendawan 
2 sudu makan Tepung Beras 
Garam 
Minyak Masak 
Marjerin (cairkan)

Cara:
Cendawan di carik-carik sehingga kecil.Gaulkan cendawan dengan tepung beras sehinngga rata.Tambahkan majerin yg telah dicairkan dan gaul rata.Goreng sehigga kekuninggan
Cadangan Hidangan:

BUNCIS SOS TIRAM


Bahan-Bahan:
10-15 tangkai kacang buncis 
1 sudu besar cili boh 
2 sudu besar sos tiram(boleh tambah jika mahu lebih perisa tiram) 
2 biji bawang merah 
1 biji bawang putih 
garam secukup rasa 
serbuk perasa(ajinomoto @ Tumix) 
sedikit minyak untuk menumis 
1/3 cawan air

Cara:
Potong kacang buncis(2-3 potongan utk 1 tangkai).Hiris bawang merah & putih. 

Tumiskan hirisan bawang merah & putih hingga separuh garing. Tambah serbuk perasa, sos tiram dan cili boh. Kacau hingga agak sebati(hati2 jangan sampai tumisan bawang tadi hangit!!). 

Tambahkan air & biarkan ianya mendidih sebentar. Masukkan potongan kacang buncis dan kacau hingga 1/2 atau 3/4 masak. Tambah garam secukup rasa.

SAYUR BUNCIS DAN HATI


Bahan-Bahan:
600 gm kacang buncis
150 gm hati
1 cawan santan pekat
4 labu bawang merah
2 ulas bawang
3 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara:
Potong kacang buncis serong-serong
sepanjang 2.5 cm. Potong hati sebesar 2 cm. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang. Kacau hingga lembut. Masukkan rempah, kacau supaya tidak melekat. Masukkan hati dan goreng selama 10 minit. Masukkan garam. Masukkan kacang dan balik-balikkan. Masukkan santan pekat. Masak hingga empuk.

BERGEDEL UDANG


Bahan-Bahan:
300 g udang (dibuang kulitnya)
300 g ubi kentang (direbus)
1 pokok daun sup ] dihiris
1 pokok daun bawang ] 
10 ulas bawang merah (dihiris dan digoreng) 1 sudu teh serbuk lada sulah
2 biji telur (dipukul)
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara:
Ubi kentang dilecek. Udang dicincang halus. Gaulkan bersama. Masukkan semua bahan-bahan tadi gaul rata. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit, celupkan ke dalam telur dan gorenglah hingga garing.