Saturday, 20 January 2018

ASAM REBUS KELADI


Bahan-Bahan:
3 pokok keladi telur
3 keping asam gelugur
20 sen udang hidup
20 sen daun kesum
5 ulas bawang merah
6 biji cili kering
Sedikit belacan
Garam serta serbuk perasa secukupnya

Cara:
Keladi dibersihkan dan dipotong-potong setelah itu celurlah keladi ini dengan 2 keping asam gelugur. Bila telah layu buangkan airnya, angkat serta ketepikan. Daun kesum dibersihkan, bawang dimayang halus-halus. Cili dan belacan ditumbuk sehingga lumat setelah itu panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan cili yang telah ditumbuk ini sehingga masak. Setelah masak, angkat cili dan ketepikan untuk sementara waktu. Masukkan air secukupnnya ke dalam periuk kemudian masukkan bawang yang telah dimayang, udang kering serta 1 keping asam gelugur. Bila air sudah mendidih masukkan pula keladi yang telah dicelur. Kemudian masukkan cili yang telah ditumis serta daun kesum tadi. Tambahkan garam serta serbuk perasa secukupnya. Kemudian bolehlah di angkat untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment