KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR RANGUP
BAHAN BAHAN
Beberapa biji ubi
di potong...
4 camca tepung
beras
2 camca tepung
jagung
1 camca tepung
gandum
sedikit garam
sedikit air kapur
1 biji telur
sedikit air
PROSES
PENYEDIAAN
gaul
ke 3 jenis tepung di atas sampai sebati...
masukkan
garam..telur...dan air kapur....jangan masukkan terlalu banyak kapur kerana ia
menyebabkan adunan menjadi berwarna kuning..kemudian masukkan air....jgn
masukkan terlalu banyak air.....ini menyebabkan adunan menjadi
lembik.....kemudian celupkan ubi kedalam adunan....masukkan kedalam minyak....
No comments:
Post a Comment