Sunday, 14 January 2018

CUCUR RANGUP

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR RANGUP

BAHAN BAHAN
Beberapa biji ubi di potong...
4 camca tepung beras
2 camca tepung jagung
1 camca tepung gandum
sedikit garam
sedikit air kapur
1 biji telur
sedikit air

PROSES PENYEDIAAN
gaul ke 3 jenis tepung di atas sampai sebati...

masukkan garam..telur...dan air kapur....jangan masukkan terlalu banyak kapur kerana ia menyebabkan adunan menjadi berwarna kuning..kemudian masukkan air....jgn masukkan terlalu banyak air.....ini menyebabkan adunan menjadi lembik.....kemudian celupkan ubi kedalam adunan....masukkan kedalam minyak....

No comments:

Post a Comment