KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR KERIA
BAHAN BAHAN
Ubi kentang -2 biji besar(dipotong 4)
Tepung gandumg -2 cawan
Garam
Gula kasar -1@2 sudu(ikut cita rasa)
Air
Miyak masak
PROSES PENYEDIAAN
1.rebus kentang dalam air garam sehingga lembut(boleh guna microwave dalam HIGH selama 12 minit)
2.lecekkan kentang yang sudah lembut
3.gaulkan kentang dengan tepung dan masukkan air sedikit demi sekit sehingga adunan boleh tidak melekat pada tangan
4.bentukkan adunan seperti donut dan gorengg sehingga warna bertukar kuning keemasan(lebih bagus guna dip fry)
5.gula kasar tadi dipanaskan dalam kuali yang lain bersama sedikit air
No comments:
Post a Comment