Sunday, 14 January 2018

CUCUR KERIA

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.



CUCUR KERIA

















BAHAN BAHAN
Ubi kentang -2 biji besar(dipotong 4)
Tepung gandumg -2 cawan
Garam
Gula kasar -1@2 sudu(ikut cita rasa)
Air
Miyak masak    

PROSES PENYEDIAAN
1.rebus kentang dalam air garam sehingga lembut(boleh guna microwave dalam HIGH selama 12 minit)
2.lecekkan kentang yang sudah lembut
3.gaulkan kentang dengan tepung dan masukkan air sedikit demi sekit sehingga adunan boleh tidak melekat pada tangan
4.bentukkan adunan seperti donut dan gorengg sehingga warna bertukar kuning keemasan(lebih bagus guna dip fry)
5.gula kasar tadi dipanaskan dalam kuali yang lain bersama sedikit air



No comments:

Post a Comment