KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
KUIH BUAH GORAH
BAHAN BAHAN
400 gm tepung pulut
1 keping gula
melaka
1 senduk gula pasir
1½ camca besar
tepung gandum
1½ biji kelapa
parut ½ cawan jus pandan
1 helai daun pandan
Secubit garam
PROSES
PENYEDIAAN
Angkat
dan sejukkan. Bancuhkan tepung pulut dengan jus pandan dan air hingga lembut
seperti bancuhan buah melaka. Ambil sedikit adunan sebesar ibu jari dan
bulatkan. Tekankan tengahnya dan isikan dengan inti tadi.
Kemudian
bulatkan semula. Buat begini hingga selesai. Perah baki kelapa tadi. Ambil
santan pekat anggaran dua mangkuk. Kemudian campurkan dengan tepung gandum dan
sedikit garam.
Jerangkan
alat pengukus. Apabila alat pengukus telah panas, aturkan adunan tepung tadi
dalam sebuah bekas yang tahan panas. Kemudian tuang santan dan kukus hingga
masak.
No comments:
Post a Comment