Sunday, 14 January 2018

KUIH BUAH GORAH

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

KUIH BUAH GORAH

BAHAN BAHAN
400 gm tepung pulut
1 keping gula melaka
1 senduk gula pasir
1½ camca besar tepung gandum
1½ biji kelapa parut ½ cawan jus pandan
1 helai daun pandan
Secubit garam

PROSES PENYEDIAAN
Untuk menyediakan intinya, ambil setengah biji kelapa, gula melaka, gula pasir, daun pandan dan 1 cawan air. Masukkan ke dalam kuali dan dijerang ke atas dapur. Kacau inti hingga cukup masak dan merengas.

Angkat dan sejukkan. Bancuhkan tepung pulut dengan jus pandan dan air hingga lembut seperti bancuhan buah melaka. Ambil sedikit adunan sebesar ibu jari dan bulatkan. Tekankan tengahnya dan isikan dengan inti tadi.

Kemudian bulatkan semula. Buat begini hingga selesai. Perah baki kelapa tadi. Ambil santan pekat anggaran dua mangkuk. Kemudian campurkan dengan tepung gandum dan sedikit garam.


Jerangkan alat pengukus. Apabila alat pengukus telah panas, aturkan adunan tepung tadi dalam sebuah bekas yang tahan panas. Kemudian tuang santan dan kukus hingga masak.

No comments:

Post a Comment