KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR JAWA
BAHAN BAHAN
300 gm tepung
gandum
300 gm tepung beras
1 ½ botol sedang
manisan nipah
2 cawan minyak
1 botol sedang air
sejuk
Garam
PROSES
PENYEDIAAN
Tepung
beras dan tepung gandum digaul rata. Kemudian bancuh tepung dengan air sejuk,
manisan nipah dan sedikit garam. Kcau sehingga sebati dan ketepikan selama 1/2
jam.
Panaskan
minyak di dalam kuali bulat. Ambil adunan tadi sesenduk dan tuangkan di dalam
kuali. Setelah berwarna coklat dan masak, angkat dan tuskan.
No comments:
Post a Comment