KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR KACANG
BAHAN BAHAN
2 mangkuk tepung
beras
1 cawan kacang dal
150 gm udang hidup
halus dan dibuang kepala
½ sudu teh kunyit
serbuk
Sedikit kapur sirih
Sedikit garam
Minyak untuk
menggoreng
BAHAN-BAHAN UNTUK PENCICAH:
2 ulas bawang putih
- ditumbuk
1 sudu besar cili
giling
½ sudu teh garam
2 sudu besar gula
1 senduk cuka
½ senduk air panas
PROSES
PENYEDIAAN
Kacang
dal direbus hingga empuk. Udang dibersihkan. Tepung beras dibancuh dengan 1
gelas air, kunyit serta garam dan jadikannya seperti tepung menggoreng pisang.
Kemudian
masukkan kacang dal dan udang dan gaulkan hingga rata. Panaskan minyak dalam
kuali dan gorengkanlah satu persatu hingga garing. Kemudian angkat.
Bawang
putih, cili giling, garam dan gula masukkan dalam satu mangkuk. Kemudian
dibancuh dengan 1/2 senduk air panas. Kacaukan hingga gula hancur. Kemudian
masukkan cuka dan kacau lagi hingga sebati.
No comments:
Post a Comment