Sunday, 14 January 2018

CUCUR KACANG

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR KACANG

BAHAN BAHAN
2 mangkuk tepung beras
1 cawan kacang dal
150 gm udang hidup halus dan dibuang kepala
½ sudu teh kunyit serbuk
Sedikit kapur sirih
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng        

BAHAN-BAHAN UNTUK PENCICAH:
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu besar cili giling
½ sudu teh garam
2 sudu besar gula
1 senduk cuka
½ senduk air panas

PROSES PENYEDIAAN
Kacang dal direbus hingga empuk. Udang dibersihkan. Tepung beras dibancuh dengan 1 gelas air, kunyit serta garam dan jadikannya seperti tepung menggoreng pisang.

Kemudian masukkan kacang dal dan udang dan gaulkan hingga rata. Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkanlah satu persatu hingga garing. Kemudian angkat.


Bawang putih, cili giling, garam dan gula masukkan dalam satu mangkuk. Kemudian dibancuh dengan 1/2 senduk air panas. Kacaukan hingga gula hancur. Kemudian masukkan cuka dan kacau lagi hingga sebati.

No comments:

Post a Comment