Sunday, 14 January 2018

CUCUR UBI KAYU BERINTI

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR UBI KAYU BERINTI

BAHAN BAHAN
Minyak untuk menumis
3 biji bawang merah, dimayang
2 sudu teh cili giling
1 sudu besar rempah kari
200 gm daging ayam, dicincang
1 pokok daun bawang, dimayang
1 pokok daun sup, dihiris
2 biji cili merah, dihiris
Garam secukup rasa  Bahan-bahan kulit:
750 gm ubi kayu, direbus & dilecek
80 gm (1 cawan) tepung gandum
½ sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng terendam

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah hingga wangi. Masukkan cili giling dan rempah. Kacau hingga terbit minyak.

Masukkan ayam dan perlahankan api. Kacau hingga masak. Masuk daun bawang, daun sup, cili merah dan garam. Kacau rata. Angkat dan sejukkan.

Untuk membuat kulit cucur, gaul sebati ubi kayu bersama tepung dan garam hingga menjadi doh. Leperkan sedikit doh menjadi 8 cm x 4 cm. Letak sedikit inti di tengahnya dan lipat menjadi 4 cm x 4 cm.


Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan. Enak dimakan bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment