KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR UBI KAYU BERINTI
BAHAN BAHAN
Minyak untuk
menumis
3 biji bawang
merah, dimayang
2 sudu teh cili
giling
1 sudu besar rempah
kari
200 gm daging ayam,
dicincang
1 pokok daun
bawang, dimayang
1 pokok daun sup,
dihiris
2 biji cili merah,
dihiris
Garam secukup rasa Bahan-bahan kulit:
750 gm ubi kayu,
direbus & dilecek
80 gm (1 cawan)
tepung gandum
½ sudu teh garam
Minyak untuk
menggoreng terendam
PROSES
PENYEDIAAN
Panaskan
minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah hingga wangi. Masukkan cili giling
dan rempah. Kacau hingga terbit minyak.
Masukkan
ayam dan perlahankan api. Kacau hingga masak. Masuk daun bawang, daun sup, cili
merah dan garam. Kacau rata. Angkat dan sejukkan.
Untuk
membuat kulit cucur, gaul sebati ubi kayu bersama tepung dan garam hingga
menjadi doh. Leperkan sedikit doh menjadi 8 cm x 4 cm. Letak sedikit inti di
tengahnya dan lipat menjadi 4 cm x 4 cm.
Goreng
di dalam minyak panas hingga keemasan. Enak dimakan bersama sos cili.
No comments:
Post a Comment