Sunday, 14 January 2018

CORNFLAKES PEDAS

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CORNFLAKES PEDAS

BAHAN BAHAN
Bahan A
5 biji bwg merah
2 sudu besar sos cili maggi
1 sudu besar cili giling
2 sudu makan gula
garam secukup rasa
ajinomoto secukup rasa
2 sudu minyak masak
2 sudu besar madu   

BAHAN B
1 kotak cornflakes (saiz besar)
1 cawan kacang tanah( digoreng)
1 cawan ikan bilis( digoreng)

PROSES PENYEDIAAN

panaskan kuali,masukkan minyak.
bila panas masukkan bwg merah hingga wangi,
masukkan cili giling biarkan ia masak, masukkan sos cili, garam,gula dan ajinomoto. apabila masak masukkan madu gaul hingga berbuih dan kental.

tutup api dan masukkan kacang tanah dan ikan bilis.gaul rata dan masukkan cornflakes.

No comments:

Post a Comment