KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CORNFLAKES PEDAS
BAHAN BAHAN
Bahan A
5 biji bwg merah
2 sudu besar sos
cili maggi
1 sudu besar cili
giling
2 sudu makan gula
garam secukup rasa
ajinomoto secukup
rasa
2 sudu minyak masak
2 sudu besar madu
BAHAN B
1 kotak cornflakes
(saiz besar)
1 cawan kacang
tanah( digoreng)
1 cawan ikan bilis(
digoreng)
PROSES
PENYEDIAAN
panaskan
kuali,masukkan minyak.
bila
panas masukkan bwg merah hingga wangi,
masukkan
cili giling biarkan ia masak, masukkan sos cili, garam,gula dan ajinomoto.
apabila masak masukkan madu gaul hingga berbuih dan kental.
tutup
api dan masukkan kacang tanah dan ikan bilis.gaul rata dan masukkan cornflakes.
No comments:
Post a Comment