KUIH JEMPUT JEMPUT/ CEKODOK/
CUCUR
Kuih
jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya
adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih
tradisi. Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan
perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang
bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini
adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.
CEKODOK SARDIN
BAHAN BAHAN
BAHAN A :
Tepung Gandum 5
cawan
Garam secukup rasa
Air Suam
Lada Sulah Ikut
Sedap
Serbuk Lada Hitam
ikut Suka
BAHAN B :
Sardin Cap ayam -
Tin Kecil( brand yang kita suka la / atau yang murah)- Dihancurkan
Bawang Besar (
Cincang / dadu )
Cili Padi 3 Tangkai
( racik / Hiris)
Daun Bawang sepokok
( Hiris )
Isi Udang ( Cincang
)
1.
Campur semua bahan A hingga sebati , semasa membancuh pastikan tepung tidak
terlalu keras dan cair.Sedang2 je lembutnya macam biasa nak buat jemput-jemput
tu.
2.
Kemudian campurkan pulak bahan B yang telah siap diracik dan cincang. Gaul
hingga
sebati.
3.
Goreng dengan api yang sederhana. Ikut suka la nak rangup ke atau lembut.
Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment