Saturday, 20 January 2018

DALCA SAYUR


Bahan-Bahan:
150 gm kacang dhal (rendam hingga kembang)
3 biji ubi kentang (dibelah empat)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
5 batang kacang panjang (dipotong 2 cm)
2 biji terung bulat (dibelah enam)
5 batang kacang bendi (dipotong dua)
½ biji kubis bulat (dipotong dadu)
6 biji tomato (dibelah enam)
2 labu bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 mangkuk kecil santan pekat
70 gm serbuk cili
120 gm serbuk kari ikan
50 gm jintan putih
Minyak masak
Garam

Cara:
Tumis bahan dihiris hingga kekuningan.

Masukkan serbuk cili dan tumis hingga naik minyak.

Masukkan serbuk kari ikan dan jintan putih. Biarkan seketika.

Curahkan santan dan biarkan mendidih. Masukkan kacang dhal, ubi kentang dan biarkan setengah masak.

Masukkan sayur yang lain dan masak hingga sayur empuk dan masukkan garam.

Akhir sekali, masukkan tomato dan angkat.

No comments:

Post a Comment