KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR KENTANG
BAHAN BAHAN
Tepung gandum
Kentang (dipotong
panjang2)
Cili Api (dihiris
halus)
Bawang besar
(dipotong dadu
Telur
Ikan bilis
Daun bawang
Garam
Air
Minyak utk
menggoreng
PROSES
PENYEDIAAN
Masukkan
tepung gandum, kentang,cili api,bawang besar, ikan bilis,daun
bawang,garam,telur dan air.
Gaulkan
sampai adunan serata.
Goreng
hingga kekuningan.Angkat dan sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment