Sunday, 14 January 2018

CUCUR KENTANG

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR KENTANG
BAHAN BAHAN
Tepung gandum
Kentang (dipotong panjang2)
Cili Api (dihiris halus)
Bawang besar (dipotong dadu
Telur        
Ikan bilis
Daun bawang
Garam
Air
Minyak utk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan tepung gandum, kentang,cili api,bawang besar, ikan bilis,daun bawang,garam,telur dan air.

Gaulkan sampai adunan serata.


Goreng hingga kekuningan.Angkat dan sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment