Sunday, 14 January 2018

KUIH BUAH TANJUNG

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

KUIH BUAH TANJUNG


BAHAN BAHAN
10 biji telur itik
1 kg gula pasir
250 gm tepung pulut          100 gm tepung beras
2 helai daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
PROSES PENYEDIAAN
Pukul kuning telur hingga kembang. Campur tepung beras dengan tepung pulut dan goreng tanpa minyak. Angkat dan sejukkan.
Masak gula bersama dua cawan air, daun pandan dan bunga cengkih sehingga setengah pekat
Sediakan sebiji mangkuk, masukkan telur dan sedikit tepung beras. Uli dengan tiga jari dan bentukkan seperti buah tanjung.

Masukkan ke dalam air gula sehingga meresap, barulah boleh diangkat.

No comments:

Post a Comment