KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CREAM PUFF
BAHAN BAHAN
BAHAN PASTRY:
330 gm air
190 gm mentega
secubit garam
240 gm tepung
gandum
9 biji telur
CUSTARD CREAM:
55 gm custard
powder
2 biji telur
1 tin susu cair -
dibahagikan dua
225 ml air
160 gm gula
½ sudu makan
mentega
sedikit esen
vanilla
PROSES
PENYEDIAAN
CARA-CARA
UNTUK MEMBUAT PASTRY:
1
tin pembakar kuih dialas dasarnya dengan kertas alas kuih.
Tuangkan
air, mentega dan garam kedalam mangkuk dan jerangkan diatas dapur hingga
mendidih.
Apabila
sudah mendidih, tuangkan tepung kedalam dan kacau dengan segera.
Masak
hingga adunan menjadi satu 'dough' yg besar dan tak melekat ditepi periuk.
Turunkan dari dapur dan salinkan ini kedalam mangkuk pemukul dan biarkan adunan
sejuk sebentar.
Sesudah
itu, pukul adunan sambil menuangkan telur sedikit demi sedikit hingga habis.
(sehingga boleh jatuh dari sudu).
Masukkan
adunan kedalam piping bag dan dgn menggunakan nozzle bintang, terapkan bulatan
kecil-kecil.
Bakar
diketuhar selama 25 min dgn suhu 200 darjah.
Bila
sejuk, belahkan dua (tapi jangan putus) dan isikan dengan custard cream.
CARA-CARA
UNTUK MEMBUAT CUSTARD CREAM:
Bancuh
custard powder dengan telur dan setengah tin susu cair.
Tapis
dan ketepikan.
Air,
setengah tin lagi susu cair dan gula dimasak diatas dapur hingga hampir
mendidih.
Kemudian
kecilkan api dan masukkan bancuhan telur dan custard powder tadi. Kacau adunan
ini senantiasa hingga adunan agak pekat.
Apabila
sudah pekat, masukkan mentega dan esen vanilla.
Sejukkan
krim ini sebelum diisikan kedalam pastry tadi.
No comments:
Post a Comment