Sunday, 14 January 2018

KUIH GETUK GETUK

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

KUIH GETUK GETUK
BAHAN BAHAN
600 gm ubi kayu
1 cawan gula    
½ biji kelapa parut(dibuang kulit ari)
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Kupas kulit ubi kayu dan bersihkan. Kemudian rebus dengan sedikit garam hingga empuk. Setelah itu, angkat dan toskan airnya. Getuk ubi panas-panas hingga gebu.

Masukkan gula dan kelapa. Getuk lagi hingga ubi kelihatan melekat-lekat. Sediakan sebuah loyang.


Masukkan ubi tadi dan tekan sehingga rata dan padat. Bila telah sejuk, bolehlah dipotong dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment