KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
KUIH GETUK GETUK
BAHAN BAHAN
600 gm ubi kayu
1 cawan gula
½ biji kelapa parut(dibuang
kulit ari)
Garam secukup rasa
PROSES
PENYEDIAAN
Kupas
kulit ubi kayu dan bersihkan. Kemudian rebus dengan sedikit garam hingga empuk.
Setelah itu, angkat dan toskan airnya. Getuk ubi panas-panas hingga gebu.
Masukkan
gula dan kelapa. Getuk lagi hingga ubi kelihatan melekat-lekat. Sediakan sebuah
loyang.
Masukkan
ubi tadi dan tekan sehingga rata dan padat. Bila telah sejuk, bolehlah dipotong
dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment