KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
KUIH DONAT
BAHAN BAHAN
1000 g tepung
gandum
11 g (sebungkus)
Yis Segera Mauripan
340 g (1 ½ cawan)
air
60 g (2/3 cawan)
teung susu penuh krim
100 g (2 biji)
telur
180 g (1 cawan)
marjerin
60 g (6 camca
besar) gula pasir halus
10 g (1 camca
besar) garam
14 g (1 camca
besar) serbuk penaik
PROSES
PENYEDIAAN
Gaul
tepung dan yis segera Mauripan dan larutkan gula di dalam air. Gaul semua
ramuan di dalam mangkuk adunan. Uli adunan tersebut sehingga licin. Buatkan
bentuk bulat dan biarkan selama 30 minit atau sehingga dua kali ganda saiz
asal.
Gunakan
torak dan canaikan adunan menjadi setebal 1.5cm. Potong dengan pemotong donat
dan letakkan kepingan adunan tadi di dalam sebuah dulang yang ditaburkan
sedikit tepung. Biarkan kepingan adunan tadi berada di tempat panas selama
kira-kira 30-40 minit.
Goreng
kepingan adunan tadi di dalam miyak pada suhu 170C-180C (350F-370F) sehinggalah
donat itu berwarna kuning keemasan. Seliputi donat segera dengan gula aising
sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment