KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR KEMBUNG
BAHAN BAHAN
5oogm tepung kek
100gm gula
2tbsp cream tartar
1tbsp kunyit
1tbsp garam
5oogm air suam
atau
50gm fresh milk
2tbsp yeast
atau ikut kembang
yang anda suka
minyak untuk
mengoreng
PROSES
PENYEDIAAN
1.
campur semua bahan tadi hingga sebati sesama air
2.
jika tidak sebati tambah air sedikit
untuk
jadi sebati dan gaul hingga tiada ada tepung jadi ketulan supaya mudah di
goreng nanti
3.biarkan
selama 30 minit
4.
panas minyak untuk menggoreng cucur kembung tadi
No comments:
Post a Comment