Sunday, 14 January 2018

CUCUR KEMBUNG

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR KEMBUNG
BAHAN BAHAN
5oogm tepung kek
100gm gula
2tbsp cream tartar
1tbsp kunyit
1tbsp garam
5oogm air suam
atau
50gm fresh milk
2tbsp yeast
atau ikut kembang yang anda suka    
minyak untuk mengoreng

PROSES PENYEDIAAN
1. campur semua bahan tadi hingga sebati sesama air
2. jika tidak sebati tambah air sedikit
untuk jadi sebati dan gaul hingga tiada ada tepung jadi ketulan supaya mudah di goreng nanti
3.biarkan selama 30 minit

4. panas minyak untuk menggoreng cucur kembung tadi

No comments:

Post a Comment