Sunday, 14 January 2018

KUIH CAKAR AYAM KELEDEK

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

KUIH CAKAR AYAM KELEDEK


BAHAN BAHAN
1 kg ubi keledek
1 kg gula merah
1 kg minyak masak    Sedikit air
Sedikit garam

PROSES PENYEDIAAN
Keledek dikupas kulit dan dicuci bersih. Sagat keledek ini hingga halus. Ketepikan. Satukan gula merah, sedikit air dan garam halus. Masak hingga pekat. Ketepikan.

Panaskan minyak masak dalam kuali. Kemudian goreng keledek yang disagat tadi hingga garing. Angkat dan toskan. Masukkan keledek ke dalam air gula merah tadi dan masak dengan api yang perlahan.


Pastikan gulanya disira hingga rata. Ketika panas, tekan keledek ini ke dalam acuan bulat. Buat hingga habis. Apabila sejuk simpan di dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment