KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR UDANG BERJAGUNG
BAHAN BAHAN
300 gm tepung
gandum
1 tin krim jagung
300 gm udang
5 tangkai daun
kucai, dipotong kasar-kasar
100 gm tauge
2 biji telur
1 camca teh serbuk
kunyit
1 camca teh serbuk
penaik
1 labu bawang
besar, dihiris bulat
Air dan garam
secukupnya
PROSES
PENYEDIAAN
Satukan
serbuk kunyit, telur, garam, serbuk penaik, bawang besar, tepung gandum dan
air. Bancuh hingga sebati.
Masukkan
udang, tauge, krim jagung dan daun kucai. Gaul rata.
Panaskan
minyak. Goreng hingga kuning.
No comments:
Post a Comment