Sunday, 14 January 2018

CEKODOK KURMA

Kuih jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi. Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.

CEKODOK KURMA
BAHAN BAHAN
2 cawan tepung gandum (ikut suka pun boleh byk mana tepung)
Kurma (anggaran ikut suka byk mana)
Secubit garam
air
minyak untuk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan kurma dan secubit garam dalam tepung. Bancuh bahan tadi dengan air. 

Biar sedang-sedang bancuhannya, tak terlalu cair tak terlalu pekat. 

Cedukkan sesudu dan goreng kekuning-kuningan.


No comments:

Post a Comment