KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
KUIH JALA
BAHAN BAHAN
10 biji merah telur
itik
2 biji merah telur
ayam
1 cawan gula pasir
2 kuntum bunga
cengkih
2 helai daun pandan Nota : Ambil air jernih yang terdapat di dalam
kulit telur (bukan putih telur). Biasanya jika kita pecahkan telur dan
keluarkan isinya, kita dapat melihat ada air jernih di dalamnya.
PROSES
PENYEDIAAN
Campur
kuning telur bersama air jernih dalam kulit telur dan kacau di dalam mangkuk
besar sehingga kembang. Tapis perlahan-lahan dengan kain jarang.
Masak
gula bersama 2 cawan air, daun pandan dan bunga cengkih. Bila mendidih dan
pekat sedikit masukkan bancuhan telur secara mengurai di dalam air gula. (Cara
ini memang rumit sedikit dan orang yang telah biasa sahaja dapat membuatnya).
Bila
masak, angkat jala emas dengan batang buluh kecil dan lipat memanjang atau
mengikut suka.
No comments:
Post a Comment