KUIH JEMPUT JEMPUT/ CEKODOK/
CUCUR
Kuih
jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya
adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih
tradisi. Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan
perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang
bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini
adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.
CEKODOK SUKUN
BAHAN BAHAN
Sebiji buah suku yg
ranum
tepung gandum
air
Gula
Garam
Minyak
PROSES
PENYEDIAAN
Kupas
sukun yg ranum dan lecek seperti melecek pisang.campur dengan tepung(kalau nak
lembut kurangkan tepung).
kemudian
masukkan gula dan gaam secukup rasa.pijarkan minyak dan goreng seperti cekodok
biasa
No comments:
Post a Comment