Sunday, 14 January 2018

CUCUR UDANG RANGUP

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR UDANG RANGUP

BAHAN BAHAN
tepung kek
telur
taugeh (letakkan banyak sedikit)
daun kucai
ubi kentang (dipotong dadu)
udang geragau/hidup
sedikit gula
sedikit garam

PROSES PENYEDIAAN
tepung kek dibancuh dengan air kemudian masukkan telur, taugeh, daun kucai, udang, ubi kentang, garam dan gula di gaul sehingga sebati.


kalau boleh bancuhan biarlah lembik sedikit. goreng dengan menggunakan minyak yang panas

No comments:

Post a Comment