KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
KUIH EPO-EPO
SAYUR
BAHAN BAHAN
Minyak banyak untuk
menggoreng:
BAHAN PESTRI:
2 cawan tepung
(diayak)
¼ cawan garam
(diayak)
155 gm mentega
4-5 camca air
berais
BAHAN UNTUK SOS:
4 Batang lada merah
(digiling )
1 ulas bawang putih
(digiling)
3 camca gula pasir
2 camca cuka
½ camca garam Bahan Untuk Inti:
2 ulas bawang putih
(dititik)
3 ulas bawang merah
(dihiris tipis)
90 gm udang hidup
(dibuang kulit & uratnya & diperasakan)
Garam & lada
sulah secukup rasa
1 biji kecil
sengkuang (dikupas kulitnya & dipotong dadu)
2 tangkai daun
kucai (dicincang halus)
30 gm taugeh
(dibuang ekornya)
PROSES
PENYEDIAAN
UNTUK MEMBUAT
PESTRI:
Potong-potongkan
lemak dalam tepung yang telah diayak.Gaulkan hingga menjadi seperti serbuk
roti,kemudian renjiskan sedikit air keatasnya. Gaulkan dengan cepat supaya
menjadi do yang lembut: Masukkan dalam peti sejuk dengan bertutup &
keluarkan bila dikehendaki.
UNTUK MEMASAK
INTI:
Pijarkan
2 cawan minyak. Gorengkan bawang merah & bawang putih hingga garing,
kemudiana masukkan udang & goreng hingga hampir masak.
masukkan
sengkuang.Apabila telah empuk,masukkan bahan selebihnya & masak selama 1
minit. Angkat dari apai & sejukkan. Torak doh diatas papan canai yang
bersapu dengan sedikit tepung,hingga setebal 3 mm.
Terap
bulat-bulat sebesar 8 cm garis pusat,Bahagikan inti & bahagikan dan
letakkan ditengahnya. Lipat & klimkan. Pijarkan minyak yang banyak untuk
menggoreng.
Goreng
epok-epok itu hingga kuning & garing. Angkat,toskan betul-betul &
hidangkan dengan sos tadi.
No comments:
Post a Comment