Sunday, 14 January 2018

KUIH EPO-EPO SAYUR

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

KUIH EPO-EPO SAYUR

BAHAN BAHAN
Minyak banyak untuk menggoreng:

BAHAN PESTRI:
2 cawan tepung (diayak)
¼ cawan garam (diayak)
155 gm mentega
4-5 camca air berais

BAHAN UNTUK SOS:
4 Batang lada merah (digiling )
1 ulas bawang putih (digiling)
3 camca gula pasir
2 camca cuka
½ camca garam Bahan Untuk Inti:
2 ulas bawang putih (dititik)
3 ulas bawang merah (dihiris tipis)
90 gm udang hidup (dibuang kulit & uratnya & diperasakan)
Garam & lada sulah secukup rasa
1 biji kecil sengkuang (dikupas kulitnya & dipotong dadu)
2 tangkai daun kucai (dicincang halus)
30 gm taugeh (dibuang ekornya)

PROSES PENYEDIAAN

UNTUK MEMBUAT PESTRI:
Potong-potongkan lemak dalam tepung yang telah diayak.Gaulkan hingga menjadi seperti serbuk roti,kemudian renjiskan sedikit air keatasnya. Gaulkan dengan cepat supaya menjadi do yang lembut: Masukkan dalam peti sejuk dengan bertutup & keluarkan bila dikehendaki.

UNTUK MEMASAK INTI:
Pijarkan 2 cawan minyak. Gorengkan bawang merah & bawang putih hingga garing, kemudiana masukkan udang & goreng hingga hampir masak.

masukkan sengkuang.Apabila telah empuk,masukkan bahan selebihnya & masak selama 1 minit. Angkat dari apai & sejukkan. Torak doh diatas papan canai yang bersapu dengan sedikit tepung,hingga setebal 3 mm.

Terap bulat-bulat sebesar 8 cm garis pusat,Bahagikan inti & bahagikan dan letakkan ditengahnya. Lipat & klimkan. Pijarkan minyak yang banyak untuk menggoreng.

Goreng epok-epok itu hingga kuning & garing. Angkat,toskan betul-betul & hidangkan dengan sos tadi.


No comments:

Post a Comment